Външно: Път към Либия само в краен случай

DenNews.bg
25.01.2013
размер на текста:

Министерство на външните работи предупреждава българските граждани да не пътуват и посещават Либия, освен в случай на крайна необходимост.
Предупреждението е "във връзка с динамично усложняващата се обстановка в Либия през последните дни".
"Категорично да се избягват пътувания в източните и южните части на страната, както и в пустинните райони. Крайно нежелателни са посещенията в град Бенгази, където обстановката е изключително опасна. Пребиваващите в тези райони наши сънародници да поддържат връзка с посолството в Триполи и при необходимост да потърсят съдействие", призоваха от МВнР.
Няколко страни предупредиха гражданите си за конкретна заплаха от атентати в Бенгази, сред които Великобритания, Германия, Холандия, Австралия, САЩ и Франция.
Вчера след като Великобритания отправи призив към гражданите си да не пътуват в Либия, либийският заместник-министър на вътрешните работи Абдула Масуд заяви в отговор, че нищо не оправдава британската реакция.
Той изрази своето учудване от изключително сериозния тон, с който предупреждението е било отправено, съобщи Франс прес.
Градът, в който се зароди бунтът, свалил полк. Муамар Кадафи през 2011 г., напоследък е арена на множество експлозии и вълна от убийства, припомня vesti.bg.
Мишена на насилствените актове са чужди дипломати. На 11 септември миналата година бе извършен атентат срещу американското консулство в Бенгази. Тогава загинаха четирима души, сред които посланикът на САЩ Кристофър Стивънс. На 12 януари пак там беше атакуван италианският консул, припомня АФП.
Във връзка с тежките наводнения в провинция Лимпопо и Мпумаланга на Република Южна Африка и в южните райони на Република Мозамбик, при които бяха дадени човешки жертви, и започнатите от властите широкомащабни спасителни операции в помощ на населението, МВнР препоръчва да се избягва пътуването и в тези райони.
От ведомството призовават пребиваващите в тези райони наши сънародници да поддържат връзка с посолството в Претория и при необходимост да потърсят съдействие.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети