Сапарева баня с поредно силно представяне за купа „Тополино”

Константин Соколов
23.01.2013
размер на текста:

30-ото издание на купа „Тополино” по ски бягане не мина без силното участие на състезателите от Сапарева баня. Традиционната надпревара в италианския ски център Вал ди Фиеме се явява неофициално световно първенство за ски бегачи от 10 до 16-годишна възраст. В италианските Алпи се пуснаха общо 9 родни представители, като 5 от тях бяха от Сапарева баня.
С най-предно класиране от българите е състезателката на СК Паничище Валентина Димитрова. Тя бе и най-малката в отбора и се нареди на престижното 5-о място във възрастова група 2003-04 г. на 1.5 км.

В тази група бяха заявени 109 състезатели, като финишираха 99 от тях. В 7-километровата дистанция при момчетата Николай Виячев от Паничище зае 13-о място от общо 116 скибегачи, финиширали в тази група. При родените 2001/02 година момичета представителката на Сапарева баня Десислава Джаджарова е 62-ра на 3-километровата дистанция, като изпревари повече от 100 свои връстници. Във възрастовата група при родените 1999/2000 г. момичета на 4 км на старт застанаха 148, като Нанси Окоро от клуб Паничище се класира 44-та, а 53-та остана Ванеса Емилова.
Освен скибегачите от Сапарева баня, честта на България във Вал ди Фиеме защитаваха и представители на клубовете от Самоков и Банско, които също записаха предни класирания.
Нашият отбор бе воден от треньора на Паничище Райко Пенев, като и от Йорданка Гювийска и Красимир Паунов. Пенев сподели пред DenNews.bg, че е доволен от представянето най-вече на най-малкия участник от България Валентина Димитрова, която взе и най-предно класиране.

„Изключително доволен съм от Валентина, както и от Николай Виячев. Може да се каже, че очаквах по-добро класиране от останалите наши участници, но и това, което постигнаха никак не е малко. Състезателите от Самоков бяха на целогодишен лагер с националния отбор, което доста им помогна, докато нашите нямаха подготовка на сняг. От там се получава тази известна разлика в момента, но отново се представихме силно. Състезанието като цяло бе много полезно, тъй като децата видяха какво е да участваш на голям форум. Те вече натрупаха опит и самочувствие и имат мотивация за следващото издание”, коментира Райко Пенев.
Другият треньор в СК Паничище Илиян Пенев пък заведе 8 свои възпитаници на надпреварата по биатлон за купа „Чепеларе”, като те спечелиха 3 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал от надпреварата. Следващото изпитание за клуба от Сапарева баня е състезанието по ски бягане за домашната купа „Паничище”, което ще се проведе на 10 февруари.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети