Три приемни семейства в община Дупница приютиха изоставени деца

dennews.bg
22.01.2013
размер на текста:

Община Дупница вече има три действащи приемни семейства. През месец декември се извърши спешно настаняване на изоставено новородено дете, а през януари тази година в рамките на десет дни спешно се настаниха две деца на възраст 1г. и 7м. и 1г. и 2м., в две утвърдени приемни семейства, информират от Пресцентъра на община Дупница.
В изпълнение на проекта “И аз имам семейство” в Община Дупница вече са назначени двама социални работници, след проведен конкурс. Тяхната работа е свързана с набиране, подбор, оценка и обучение на кандидатите за приемни семейства. Към настоящият момент има шест кандидата за професионални семейства, като две от тях вече са утвърдени от Регионална комисия по приемна грижа към Регионална Дирекция Социално подпомагане- Кюстендил. Предстои подаването на социални доклади и на другите четрима заявителя за утвърждаването и вписването им в регистъра на приемни семейства в РДСП – гр.Кюстендил.
Проектът „И аз имам семейство” е дейност с изключително висока обществена значимост. Проектът се реализира на териториите на 82 общини в страната. Община Дупница е сред общините сключили партньорско споразумение с МТСП -Агенция за социално подпомагане.
Проектът цели промяна на философията за грижа за децата като най-уязвима група от децата в институции, с акцент върху превенция на рисковете за институционализация, подкрепа на семействата и осигуряване на семейна или близка до семейната среда за всяко дете, настанено в специализирана институция за деца.
За Общинска администрация Дупница е огромна привилегия, че има възможност да участва в Децентрализиране на услугата „Приемна грижа” да развие и разгърне на общинско ниво, като инструмент за превенция на настаняването в специализирана институция на децата и/или тяхната деинституционализация.

Желаещите хора да дарят обич и топлина на деца и да бъдат част от професионалната приемна грижа могат да се обърнат за повече информация в стая № 15 на Общинска администрация и в сградата на старата поликлиника, където са офисите на екипа по приемна грижа.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети