Деца на работници атакуваха ВМЗ-Сопот, с плач искат стотинките си за закуска

DenNews.bg
21.01.2013
размер на текста:

Деца на работници във ВМЗ-Сопото атакуваха тази сутрин заключените врати на предприятието и с яд и плач опитват да защитят правата на родителите си. Децата, повечето ученици, викат "Гладни сме!", "Дайте ни парите!", "Осигурете работа на родителите ни!". Деветокласничката Габриела споделя през сълзи, че от месеци мечтае сутрин да й дадат стотинки за закуска, а месо не е хапвала от месеци, пише репортер на БЛИЦ.
Към спонтанния протест на децата се присъединиха и стотици сопотчани. Други блокираха подбалканския път София - Бургас. В района има силно полицейско присъствие.
Днес в Пловдивския окръжен съд ще се гледа търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на предприятието. Молбата е подадена от "Механичен завод - Девин".
Вечерта ще стане ясно кои съпътстващи звена във "ВМЗ-Сопот" ще преустановят работа и какво ще се случи с работниците в тях. Закриването на губещите производства е част от оздравителната програма на предприятието, съобщи директорът на завода Иван Стоенчев, пише Сега. Програмата трябва да бъде предоставена на синдикатите, като според икономическия анализ на ръководството на ВМЗ е необходимо да се съкратят 900 души. От документа ще стане ясно кои производства ще бъдат закрити, заяви директорът на предприятието Иван Стоенчев.
Оздравителната програма ще бъде разгледана от синдикатитие и преговорите за спиране на ефективната стачка и броят на съкратените ще продължат в четвъртък. От синдикатите заявиха, че броят на съкратените не трябва да надхвърля 500 души. Задълженията на завода в момента са 150 млн. лв.
Миналата седмица парламентарната комисия по икономическа политика подкрепи изваждането на "ВМЗ-Сопот" от списъка с държавните компании, чиято приватизация може да се извърши единствено по специална стратегия.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети