Подаваме данъчните декларации от днес

DenNews.bg
02.01.2013
размер на текста:

От днес започна данъчно-осигурителната кампания за 2013 г., а първият клиент на НАП за тази година е бил обслужен в столичен офис още в 9,00 ч. сутринта, съобщават от агенцията.
Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни онлайн на сайта на НАП, а хартиени формуляри на годишните декларации за облагане на доходите вече се доставят в цялата страна. Въпреки това, от НАП съветват своите клиенти да използват декларацията, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това.
Всеки, който иска, може да попълни и подаде своята декларация за облагане на доходите и чрез интернет, подписана с електронен подпис. Електронните услуги за подаване на декларациите за облагане на доходите и за облагане с корпоративни данъци работят от 00,00 ч. на 1 януари 2013 г.
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2012 г. изтича на 30 април 2013 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. Указания за плащането на данъци и осигуровки.
5% отстъпка могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 11 февруари 2013 г. (10 февруари е неделя). Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.
Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и осигурителни вноски, нови срокове, клиентите на администрацията могат да получат на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.
От тази година вече ще се облагат с данък от 10 % доходите от лихвите по срочните депозити. Същият се счита за придобит на датата на падежа на депозита или на датата на предсрочното му прекратяване. След последните промени в закона не са облагаеми вече предоставените държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети