Служители на НСО са ранени при опита им да защитят нападателя на Доган

DenNews.bg
19.01.2013
размер на текста:

Октай не е нито луд, нито е бил под влиянието на алкохол и наркотици. Снимка: 24 часа

Служители на НСО са били ранени при опита им да опазят от светкавично последвалата саморазправа с нападателя на ДПС-лидера Ахмед Доган по време на днешната конференция на партията.
Единият от пострадалите служители на НСО е със счупена ръка.
Не НСО или МВР обаче носят отговорност за охраната на конференцията, а частната форма „Крон”.
Ясно е името на човекът, който излезе на трибуната по време на изказването на Доган и опря пистолет в главата му, но оръжието засече на два пъти. Това е 25-годишният Октай Хасанов Енимехмедов от Бургас, брат на спечелили преди години танцувално шоу на Слави Трихонов Метин. Октай е криминално проявен за грабежи, хулиганство, наркотици, нанасяне на телесна повреда - има регистрации в градовете Дупница, Бургас и София.
Енимехмедов е имал наложена административна глоба за притежаване на наркотични вещества през 2010 г. в Кюстендил. През 2011 г. е оказал съпротива на органите на властта. Има прояви за грабежи и хулиганство, обясни министър Цветанов.
25-годишният Октай е по-малък от двамата. Той е студент последна година в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Той има бизнес в областта на строителството с фирмата Нетуърк Стръкчър". Живее в бургаския квартал "Славейков".
Енимехмедов е откаран във Военномедицинска академия. Подложен е на изследвания, които показаха, че нито е луд, нито е бил под влиянието на алкохол или наркотици.
Срещу Енимехмедов е образувано досъдебно производство и е задържан за 24 часа, съобщи старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.
Припомняме, че по-рано днес конференцията на ДПС бе прекъсната от опит за атентат срещу лидера на партията Ахмед Доган. Опитът за атентат стана около 12.20 часа днес, докато Доган четеше доклада си пред Осмата национална конференция на движението в зала 3 на НДК.
Нападателят изскочи от публиката и за секунди успя да стигне до трибуната, където Ахмед Доган произнасяше приветственото си слово към делегатите на форума. Той успя да се доближи почти на една ръка разстояние от лидера на ДПС, но не успя да произведе изстрел.
От записите на камерите се вижда, че първо самият Доган успява да изблъска нападателя, а след това хора от президиума се намесват и обезвреждат нападателя. По данни на очевидци първи е успял да реагира секретарят на ДПС Мустафа Карадайъ, след което е е намесила и охраната.
Нападателят беше хванат и понесе множество удари от охраната и хора в залата. Избитият от ръцете му пистолет трябваше да бъде пазен от депутати на ДПС, докато се намеси охраната. Енимехмедов не е бил от официалните делегати и гости от Бургас, каквато информация имаше първоначално.
Той е успял да влезе в НДК с невалиден пропуск. Установено е, че баджът, който е притежавал, е от младежката конференция през ноември 2012 г. Не е ясно откъде е минал, защото на входа на залата имало скенер, който проверяваше всички влизащи за оръжие.
По време на конференцията стана ясно, че Ахмед Доган смята да се оттегли от лидерския пост в ДПС и предлага за председател на партията Лютви Местан.
Малко след 16.30 часа Доган се появи в залата, посрещнат с френетични овации от делегатите на конференцията.
Като партия ДПС не може да бъде управлявана как да е, защото в ценностната й матрица е заложена независимостта и Свободата за действие, пише в доклада на Ахмед Доган. Този път решението ми е категорично. Предлагам за председател на ДПС кандидатурата на г-н Лютви Местан, това се посочва в доклада, който беше прочетен от Филиз Хисменова.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети