12 от заложниците в Алжир са убити

DenNews.bg
19.01.2013
размер на текста:

12 от заложниците, похитени в газодобивния комплекс Ин Аменас в Алжир, са убити от началото на операцията за освобождаването им в четвъртък. 30 от служителите на „Бритиш петролиум” все още са в плен на терористите, свързани с Ал Кайда. Това съобщи агенция АПС, цитирайки източници от силите за сигурност, пише dnes.bg.
Външният министър на Франция Лоран Фабиюс съобщи, че 52-годишен френски войник от запаса също е загинал.
По-рано бе съобщено, че 18 от около 30-те терористи, нападнали комплекса, са ликвидирани.
Официални източници съобщават още, че алжирската армия е освободила 639 души, работили на атакувания обекта. Голяма част от тях успели да се скрият из съоръженията и сградите на комплекса.
Част от спасените чуждестранни граждани потвърдиха, че са били превърнати в живи бомби, като телата им били опасани с взривове.
Междувременно редица държави, чиито граждани се намират в района на заложническата драма, изказаха тревога или гняв от решението на алжирските власти да щурмуват обекта без ги предупредят предварително за намеренията или да гарантират безопасността на похитените.
По-рано британската компания „Бритиш петролиум”, която експлоатира находището в източната част на Алжир обяви, че е евакуирала над 600 свои служители от територията на страната.
Транспортен самолет на американските военновъздушни сили също е кацнал тази сутрин в района на Аин Аменас, за да евакуира отвлечените американски граждани, за които беше съобщено че са сред заложниците.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети