Ще има още похищения, заканиха се терористите

dennews.bg
18.01.2013
размер на текста:

Свързаната с „Ал-Кайда" терористична група, която е зад отвличанията в газовото находище в пустиня в Алжир заяви, че ще продължи с повече операции такива, съобщава мавританската агенция ANI, цитирана от news.bg.

Групата Мулатхамеен предупреди алжирците „да стоят далеч от съоръжения на чужди компании, тъй като ние ще ударим където най-малко се очаква", добавя агенцията.

Не е възможно да се потвърди информацията, но агенцията е в близки връзки с групата, която се води от Мокхтар Белмокхтар.

Междувременно американски самолет е кацнал в Алжир, за да отведе американците след приключване на заложническата криза, информира Ройтерс, позовавайки се на местни източници.

Съдбата на похитителите и заложниците остава неясна, тъй като информацията от алжирските войски и екстремистите се разминава значително, а медиите не могат да потвърдят достоверността на данните, тъй като използват различни източници.

Тази нощ алжирското правителство каза, че операцията е приключила, но от британското външно министерство изтъкнаха, че заложническата криза продължава.

Припомняме, по-рано бе съобщено, че спецчасти на армията и жандармерията на Алжир освободиха около 40 чуждестранни заложници и стотици местни хора.

При операцията по освобождаването им са убити най-малко 11 от похитителите. Според някои информации убитите нападатели са 15.

Засега не е известен точният брой на загиналите заложници. Съобщава се за най-малко 35-ма загинали сред похитените.

Припомняме, в сутрешните часове на 16 януари над 20 терористи от свързана с „Ал Кайда" групировка атакуваха газовия комплекс близо да град Ин Аменас, разположен близо до либийската граница.

Като заложници бяха задържани стотици алжирци, както и граждани на САЩ, Франция, Великобритания, Норвегия, Япония, Филипините, Малайзия.

Похитителите са навлезли на алжирска територия то съседна Либия, където е протекла подготовката за терористичния акт.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети