41 заложници в Алжир превърнати в живи бомби

DenNews.bg
17.01.2013
размер на текста:

41 цивилни чужденци са похитени в Алжир и превърнати в живи бомби от местни исламисти. Атаката е в отговор на френската военна операция в Мали.
На част от заложниците са поставени колани на смъртта известни като „шахидски пояси”. Тревожната новина за това е съобщил един от заложниците, информира канал Франс 24. Всички те са служители на „Бритиш Петролиум”, граждани са на 12 държави, като преобладават американци, британци, французи, ирландци и норвежци, немци, японци.
Превръщането на заложниците в камикадзета идва с искането от страна на похитителите алжирските спецчасти и военни незабавно да се оттеглят от газовия комплекс Аин Аменас в югоизточната част на Алжир, където драмата се разиграва. Това е условието да започнат преговори.
„Настояваме алжирската армия да се оттегли от района, за да позволи започването на преговори”, заявява пред телевизия Ал Джазира мъжът, представил се като Абу ал-Бараа. Той също така е призовал за освобождаването на ислямски екстремисти и размяната им срещу заложниците.
Терористът е разказал, че през нощта алжирски снайперисти са открили огън срещу комплекса, ранявайки един от похитените чуждестранни работници, който според Аб ал-Бараа е японски гражданин.
При нападението ислямисти убиха двама души.
Заложническата драма продължава вече над 24 часа, като поради отдалечената локация, информациите за развоя на ситуацията остават противоречиви, пише btvnews.bg.
Практически нито една от световните или местни информационни агенции, не разполага с хора на място, а борави с официални изявления и комюникета от различни национални, корпоративни и полицейски източници.
Все още остава противоречива информацията и за точния брой на нападателите, които според различните източници са между 20 и 60 маскирани въоръжени мъже.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети