Съветът за сигурност на ООН се събира за Мали

DenNews.bg
14.01.2013
размер на текста:

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер на извънредно заседание за ситуацията в Мали по искане на Франция. Срещата ще се състои на четвъртия ден от началото на френската военна операция в западноафриканската държава в подкрепа на правителствените сили срещу ислямистките бунтовници.
Френските изтребители бомбардират бунтовнически цели в северната част на Мали, в опит да блокират пътя на ислямистите и да изтръгнат контрола им над региона. Зад фронтовата линия, селяните в махала на Сирадоу по пътя към Мопти приветстват чуждестранната намеса.
Това, което започна като френската офанзива, вече включва седем други страни. Съединените щати предоставя комуникации и транспорт, докато
Великобритания изпраща самолети, за да помогне да се придвижат войските на съюзниците на Мали към фронтовата линия, информира БНТ.
Външният министър на Франция Лоран Фабюс обеща, че френското участие в кампанията срещу бунтовниците ислямисти в Мали ще продължи "няколко седмици", предаде Би Би Си.
Говорейки пред репортери, Лоран Фабюс отхвърли всякакви съпоставки с интервенцията в Афганистан. "По-късно може да се върнем като подкрепление, но нямаме намерение да оставаме завинаги", заяви той.
По думите на Фабюс, ако Франция не се беше намесила, съществуваше риск ислямистите да напреднат и да превземат малийската столица Бамако с "ужасяващи последствия." Благодарение на войските напредъкът на юг на ислямистите е бил спрян.
Френските въоръжени сили обаче са били изненадани от съпротивата, оказана от ислямистите. Те са били добре подготвени и са имали добро оборудване, твърди източник от Елисейския дворец, цитиран от агенция "Франс прес."
Кореспондентът на Би Би Си в Африка Андрю Хардинг посочва, че според него френските ВВС подготвят северната част на Мали за голямо наземно настъпление на френските войски срещу ислямистите.
Париж е изпратил общо около 550 военни в централния град Мопти и столицата Бамако. Към тях ще се присъединят сили от съседните държави Нигер, Буркина Фасо, Нигерия и Того, пише и dnevnik.bg.
Междувременно джихадисти в Мали се заканиха да ударят Франция "в сърцето".
"Франция атакува исляма. Ние ще ударим тази страна право в сърцето. В името на Аллах, ние ще го направим", заяви за агенцията Абу Дардар, един от представителите на ислямисткото Движение за единство и джихад в Западна Африка.
Запитан какво точно има предвид под "в сърцето", Дардар отвърна: "Навсякъде, в Бамако, в Африка и в Европа".
Дардар подчерта, че по-късно днес ислямистите ще направят и съобщение за съдбата на осемте френски заложници в Сахел.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети