Цацаров положи клетва като главен прокурор

DenNews.bg
10.01.2013
размер на текста:

Новоизбраният главен прокурор Сотир Цацаров положи клетва на церемония в присъствието на министъра на правосъдието Диана Ковачева, председателя на ВКС Лазар Груев, председателя на ВАС Георги Колев, бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия, членове на ВСС и други.
На 20 декември миналата година Висшият съдебен съвет избра Цацаров за главен прокурор с мнозинство от 18 гласа, трима "против" и трима "въздържали се". Процедурата по гласуване, по електронен път, която не даде възможност ВСС да постави на гласуване другите две кандидатуи, скандализира обществеността, но ден по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Цацаров.
Днес бившият главен прокурор пожела на наследника си на поста по-малко скандали през следващите седем години, както и да успее да обясни на българското общество какво точно прави главният прокурор.
Първата задача на Цацаров ще бъде да формира свой екип „от действени професионалисти, с които мога да водя активен диалог”, както посочи самият той.
Според него, е необходимо изготвяне на пълна снимка на действителното състояние на българската прокуратура и изработване на план за действие. Планът трябва да бъде проверяван непрекъснато, а Независим обществен съвет да следи за изпълнението му. Необходима е нова система за анализ на оправдателните присъди, за да се очертаят основните грешки, както и създаването на електронен регистър на оправдателните присъди, допълни Цацаров.
Неравномерната натовареност и оптимизация на незаетите щатове са основни приоритети за новия главен прокурор. Децентрализацията на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени е сред другите му основни задачи, информира БНТ.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети