Раниха 9 полицаи при сблъсъци в Ирландия

DenNews.bg
04.09.2012
размер на текста:

Протестанти и католици отново размириха северната част на Белфаст. Докато полицаите се опитаха да укротят размирниците, като използваха гумени куршуми и водни оръдия, 9 от тях бяха ранени, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg.
В жестокият сблъсък, съперниците започнали да хвърлят "коктейли Молотов", фойерверки, тухли и камъни по полицаите, на които се наложило да използват сила, в опита си да разделят биещи се представители на двете общности. Размириците избухнаха, след като група ирландски католици преминали през район, в който преди време на протестантите бе забранено да организират паради и демонстрации, посочва Ройтерс.
Припомняме, че в неделя при размириците пострадаха най-малко 47 служители на реда.
Двете религиозни общности враждуваха в различни интензивност близо три десетилетия, до подписването на споразумение за примирие през 1998 г., посочва Ройтерс.
В Белфаст обаче, размириците продължават, заради религиозното разделение по райони, населени предимно с представители на едната или другата общност. През лятото протестантите по традиция организират паради, които католиците - привърженици на идеята Северна Ирландия да се присъедини към Ирландия - смятат за открита провокация срещу тях, посочва БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети