Въвеждат постепенно целодневно обучение до 7-и клас

dennews.bg
03.09.2012
размер на текста:

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че постепенно ще се въвежда обучение по цял ден на учениците до 7-ми клас, предаде dnes.bg.
Той допълни, че тази учебна година започва с целодневно обучение на учениците в третите класове, а от 2013 това ще бъде задължително и за четвъртокласниците.
Игнатов подчерта, че образователното министерство дава 69 млн. лева повече за целодневното обучение през тази година, а въвеждането му отваря свободни места за учители.
По изчисления на министъра много от учителите, на които им се е наложило да напуснат работа, ще се завърнат, защото ще има много свободни места, когато обучението стане целодневно. Той допълни, че има училища, където преподавателите взимат около 1000 лева, но средната заплата този етап била 730.
"Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари увеличението да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", подчерта образователният министър.
Той посъветва преподавателите да се включат в програма „Успех“, за да увеличат доходите си. По нея за извънкласни занимания за един час е възможно да се получават по 12 лева.
Игнатов припомни, че тази учебна година ще бъде поставено началото на практика и стажове за учениците, които завършват професионално образование, както и за студентите.
"940 фирми вече ги очакват. Там те ще имат възможност да изкарат по 240 часа практика в реална работна атмосфера", обясни Игнатов. И прибави, че допълнителните средства в образованието за тази и за следващата година са в размер на 520 млн. лева европейски пари.
Игнатов каза още, че има места за задължителното целодневно обучение на петгодишните деца в големите градове.
По думите му през миналата година 66 процента от общините са въвели задължителната детска градина за петгодишните, а през тази година това трябва да направят и останалите. До края на годината има 5 милиона лева за въвеждането на тази мярка, заяви министърът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети