Европейската комисия хвана община Сапарева баня в измама

DenNews.bg
28.09.2012
размер на текста:

Европейската комисия излови община Сапарева баня в измама чрез европейски проект. Предвидените уж за екологичното развитие на Паничище средства по проект одобрен от МОСВ и финансиран от Оперативна програма „Околна среда” всъщност целят изработването на Общ устройствен план на курорта във връзка с изграждането на частни ски зони и застрояването му.
Това е установено благодарение на питане от гръцкия евродепутат Никос Хрисогелос във връзка с евентуални злоупотреби с екологичните фондове на ЕС у нас.
Заради това съмнение Европейската комисия поиска властите у нас да започнат разследване на два проекта, чрез които се злоупотребява с екологичните фондове на ЕС. Освен това финансирането по проекта „Опазване на биологичното разнообразие и смекчаване на неблагоприятните екологични въздействия от развитието на туризма в Община Сапарева баня" на стойност 500 908.80 лева от „Оперативна програма околна среда 2007-2013” е спряно финансирането и по проект на община Етрополе, който е в услуга на ловно стопанство на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, известен като Емо Фаса.
Източник на dennews. разкри, че по сметката на община Сапарева баня вече са преведени 100 000 лв. по проекта за биоразнообразие и те ще трябва да бъдат върнати .
В съобщение от 25 септемрви комисарят по регионална политика на ЕС Йоханес Хаан заявява, че ЕК е наясно със случаите с община Сапарева баня и община Етрополе и вече е започнала проверка.
Съмненията за община Сапарева баня са, че зад научните екологични изследвания и оценка на капацитета на туристическите зони, предвидени в проекта, всъщност се цели подготовката на общ устройствен план на общината с оглед на развитието на частния ски зона и туристически селища. По този начин финансирането от ЕС за околната среда да се злоупотребява, за да се намалят разходите на оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС ), изисквани по закон за частни проекти и планове за развитие, се казва в становището на Хрисогелос.
"От отговора на ЕК е видно, че докато тече разследването ЕК е изискала от България да спре финансирането по двата проекта, което означава, че съмненията на българските природозащитници са основателни и са разбрани от ЕК", коментират от коалицията „За да остане природа в България.
През юли 2012 г. организации от коалицията внесоха отрицателни становища за ОУП на Паничище и предупредиха, че той прокарва отново върнатия през 2005 – 2006 от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул.
От 2007 г. насам Европейският фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд финансира опазване на природата и инфраструктурни проекти по българското оперативна програма Околна среда 2007-2013. Финансирането за защита на природата се разпределя основно за дейности, свързани с опазване, поддържане и възстановяване на ценни местообитания и видове с европейско значение по "Натура 2000". Въпреки това, ниското ниво на прозрачност, характеризиращи оперативната програма води до одобрение на проектните предложения, които не са в съответствие с правилата на ЕС за финансиране.
Според гръцкия евродепут проектите на Сапарева баня и Етрополе включват скрито финансиране на частни икономически дейности в нарушение на ЕС правилата за финансиране и държавна помощ, смята още гръцкият евродепутат.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети