Путин и руският патриарх Кирил наливат 18 млн. лв. за генетичен и рехабилитационен център в Сапарева баня

Съветниците от ГЕРБ гласуваха за учредяване на съвместно дружество срещу включването на лидера си Калин Гелев в Общото събрание на акционерите

dennews.bg
28.09.2012
размер на текста:

Директорът на фонда Вадим Поспелов(в средата) обеща строежът да приключи за 3 години. Снимки: dennews.bg

18 млн. лв. влива руският фонд „Закон, справедливост и милосърдие" за изграждане на център за генетични изследвания и рехабилитация в Сапарева баня. За целта ще бъде учредено акционерно дружество, в което общината ще участва с два имота, оценени на 5 млн. лв, върху които ще се изгради центъра. Дружеството ще носи името “Аква трейтмънд”, а в борда на директорите ще влязат само хора, посочени от руския инвеститор. Като гаранция, че фондът няма да се откаже от намерението си да строи, преди вписването на дружеството в търговския регистър руснаците ще трябва да внесат цялата си вноска от 18 млн. лв. Освен това, община Сапарева баня като собственик на 25% от акциите ще има право на блокиращи решения.


Това решение бе прието на днешната изнесена сесия на Общинския съвет, което се проведе в посетителския център в курортното селище Паничище. На него присъства и директорът на фонда Вадим Поспелов, който бе с други представители и попечители. Той обясни, че строителството на центъра ще приключи в посочения в устава на дружеството срок от 3 години. Руската делегация обърна внимание на факта, че един от най-големите попечители в руския фонд са патриарх Кирил и администрацията на президента Владимир Путин.

Фондът, който досега е инвестирал за изграждането на подобни центрове в Русия, за пръв път влага своите милиони извън граница и за целта се е спрял на община Сапарева баня. Арх. Александров представи и макет на комплекса, който ще бъде разположен на разгъната площ от 25 000 квадратни метра.
За това, че центърът ще бъде уникален и втори за генетични изследвания на Балканите след този в Турция, гарантираха и двамата световноизвестни български учени- националният консултант по медицинска генетика професор Иво Кременски и докторът на геологическите науки проф. Костадин Щерев.


Докато на предишната сесия от месец юни съветниците от ГЕРБ гласуваха против, то сега те одобриха докладната, но срещу условието лидерът на групата Калин Гелев да бъде включен като представител на общината в Общото събрание на акционерите заедно с кмета Сашо Иванов. Първоначалното предложение бе до градоначалника да бъде председателя на местния парламент Петър Чучуганов, но в последния момент той оттегли кандидатурата си “за да внесе спокойствие в Общинския съвет”.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети