3000 мъртъвци в подписката на БСП, референдум за АЕЦ „Белене” ще има

DenNews.bg
28.09.2012
размер на текста:

Личните данни на близо 3000 мъртъвци фигурират в подписката на БСП за провеждане на референдум за строежа на АЕЦ „Белене”, а всеки четвърти е сгрешен. Въпреки това допитване ще има, защото след проверката на подписката, проведена от социалистите във всички градове в страната, показва, че са събрани 543 639 подписа, при нужни 500 000.
Общият брой подкрепили инициативата на БСП бяха 773 447 души.
Това стана ясно от отговора на регионалния министър Лиляна Павлова на днешния парламентарен контрол. Подписката вече е внесена в деловодството на Народното събрание.
Председателят на НС Цецка Цачева съобщи, че искането на БСП вече е разпределено на Комисията по правни въпроси като водеща.
Въпросът на социалистите за референдума гласи: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?
Междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изпрати писмо до Департамента по енергетика на САЩ и до посолството на САЩ в България, с което иска да получи повече информация за американския консорциум, заявил интерес към проекта „Белене", както и за неговите представители.
Българското правителство вече декларира, че ще започне преговори с инвеститора, след като получи потвърждение за сериозните му намерения.
Global Power Consortium Ltd. заяви пред Националната електрическа компания инвестиционен интерес към проекта „Белене". Консорциумът е със седалище в Ню Йорк и се представлява от неговия председател и изпълнителен директор Самуел Реди. Главен акционер в консорциума е Quantum Group Inc., USA, представляван от Арун Савкур, изпълнителен директор и член на борда на Quantum Energy Inc.
Ще ви бъда благодарен да получа повече информация за тези компании, както и за хората, които представляват Global Power Consortium Ltd. и Quantum Energy Inc., пише в писмото си министър Добрев, пише 24chasa.bg.
Тази сутрин лидерът на ДСБ Иван Костов определи появата на американския инвеститор като „шега”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети