Костов: US инвеститорът за АЕЦ „Белене” е шега

DenNews.bg
28.09.2012
размер на текста:

Американският инвеститор за АЕЦ „Белене” е „шега”, това обяви тази сутрин по bTV лидерът на ДСБ Иван Костов.
Според него „шегата с България си прави този, който в момента разиграва Народното събрание”, без да посочи име или имена.
Костов стигнал до изводите си благодарение на контакти с американски конгресмени и сенатори, а целта е ефектът от тази „интрига” да скрие злоупотребите в АЕЦ „Белене” и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.
Най-разумно според Костов е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор, защото в САЩ май не знаят за подобен инвеститор.
„Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско”, каза Костов. И се съгласи, че „някой си играе с България по мегапроект”, посочвайки руските производители на реактора.
Нека да се махне Америка и тогава да се погледне проектът:
Руснаците искат отново да строят „Белене” и Бойко Борисов им поставя условия и иска нещо да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави, каза Костов.
Сега изглежда като че ли Русия наплясква България, с тази инициатива – така Костов коментира думите на вицепремиера Симеон Дянков по повод иска на Москва за обезщетения заради замразяването на проекта.
"Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в технически и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила", каза Костов.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети