КЗП хвана безчинства на небанковите лихвари

DenNews.bg
26.09.2012
размер на текста:

Издевателства над клиентите от страна на небанковите кредитни институции, които придобиха широка популярност у нас са установени при проверка на Комисията за защита на потребителите /КЗП/.
При проверка на институциите, които се занимават с отпускане на заеми на граждани, проверяващите констатират 12 типа неравноправни клаузи, пише БЛИЦ. Проверките засега са обхванали само 15 от най-големите небанкови финансови институции, но те пък формират над 50% от пазара според сведения от БНБ.
Най-фрапиращи са необосновано високите глоби и такси при закъснение с плащане на вноските или целия заем. Има случай на записана глоба от 50% от размера на отпуснатите пари, което е необяснимо много, смятат проверяващите.
Има и клаузи, които задължават получателя да изплаща неясни разходи при събиране на задължението, които нямат таван на практика.
Проверката на Комисията за защита на потребителите на 25 банки също е констатирала неравноправности в договорите за потребителски или ипотечни кредити.
Основно тук проблем са лихвите и начините на определянето им. Промяната на лихвените проценти например е право на банката във всеки един момент след тълкуване на пазарните условия, като кредитополучателя не може да коментира това в своя полза.
Неравнопоставеност има и при определяне на наказателните лихви при забавяне на плащанията на вноски по кредита. Досега практиката на трезорите е била да начисляват договорената лихва плюс 10%. това обаче нарушава определената с ПМС граница от ОЛП плюс 10%, което означава, че наказателната лихна в момента е 10.2%. Докато е имало случаи тя да достигне 18-20%.
Пропуски има и при предсрочната изискуемост на кредита. Банка например е можела да обяви кредита за изискуем, без да има изрично условие за това в договора и с клиента.
Банките са приели препоръките на КЗП. От 25 банки, 21 вече са изпълнили препоръките. Една банка е пратила новите си общи условия, като КЗП има забележки и по тях.
Други 3 банки са съгласни с препоръките, но имат нужда от технологично време, за да ги отразят в общите си условия. Ако 4-те банки не променят условията си, ще заведем колективен иск пред съответния съд за прогласяване на тези условия за невалидни. Новите общи условия важат и за старите кредити, уточниха от КЗП.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети