За Цветанов протестът на полицаите е цинизъм

DenNews.bg
24.09.2012
размер на текста:

Недоволни полицаи излязоха на втори протест днес с искане за 25% увеличение на заплатите и незабавни реформи в системата на МВР.
Полицейският протест обаче се оказа повод за благодарност от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов към онези служители, които не подкрепят ефективните действия.
„По начина, по който вчера мина протестът, и с тази декларация за погребение - това граничи с цинизма - за един служител, който трябва да бъде в услуга на обществото, да бди за обществения ред", коментира първият протест вчера Цветанов в студиото на Нова телевизия тази сутрин.
Той изтъкна, че основните искания на полицаите винаги са били за по-добри условия на труд и бе категоричен, че ръководството на МВР никога не е спирало да работи по този въпрос.
Вътрешният министър бе категоричен, за момента възможностите са за 5 до 7% увеличение на заплатите на полицаите и евентуално да се търсят допълнително други възможности.
Според него ще бъде трудно да се постигне консенсус с 6-те синдиката в МВР.
Около 100 полицаи, значително по-малко от вчера, когато на протест излязоха над 1000 служители на МВР и затворите, се събраха пред сградата на вътрешното министерство днес.
Председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов изтъкна пред колегите едно противоречие, което е открил в писмото-отговор на министър Цветанов.
„В него министърът посочва, че гледа отговорно и се отнася с необходимото отношение към правенето на протестни действия, което е израз на гражданска зрялост. Обаче посочва, че протестите влияят негативно върху общественото настроение и авторитета на МВР служителите", коментира Попов.
Той призова министър Цветанов да дойде и да им обясни откъде точно идва това негативно влияние. Попов настоя и да спрат да си общуват с министъра чрез медиите. „Искаме да говорим по същество. Чакахме много, но не можем да чакаме още дълго", коментира председателят на Синдикалната федерация, пише news.bg.
Той изтъкна, че в края на 2008 година и през 2009 година Борисов и Цветанов са били тези, които са говорили за увеличение на заплатите в МВР, но след това млъкнали с оправданието за криза. „Чухме обещанията ви и чакахме да ги изпълните, но няма да чакаме повече".
Александър Владов, командир на екип към пожарната, коментира, че когато преди четири години служителите на МВР излязоха спонтанно на протести, от ГЕРБ са заявили, че дори и трима протестиращи полицаи трябва да им се обърне внимание. „Вчера бяхме 1500, но внимание не ни се обърна", заяви Владов.
Той припомни, че още тогава сегашните управляващите са говорили за увеличение на работните заплати. По думите му дори и да има няколко увеличения, то ще бъде колкото да покрие инфлацията.
Недоволните полицаи възнамеряват да продължат с протестите докато не бъдат уважени всичките им искания.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети