Гуменяци, евангелие и антидепресанти хвърчаха в залата на сесия в Дупница

DenNews.bg
21.09.2012
размер на текста:

„Гуменяци”, „евангелие”, „вода от луната”, „партизанско движение”, „антидепресанти” , „едно към гьотора”.Тези думи и изрази обогатиха днес още повече речника на съветниците от Дупница и бяха включени в действие около споровете за докладната, касаеща депото за отпадъци в село Джерман и включваща проекта за него в програмата за управление на общинските имоти. Искането на позицията в лицето на съветниците от БСП и независимият Първан Дангов докладната да бъде оттеглена и да бъдат включени в нея и имотите, които ще бъдат отчуждени, срещна силен отпор от страна на управляващите от ГЕРБ и техните съмишленици от останалите политически партии.
Нещо повече, Първан Дангов ги укори в налагане на силови методи по отношение на жителите на село Джерман, където трябва да бъде изградено депото по проект, защото не се съобразяват с тяхното нежелание.
„Това е силово налагане на проекта на джерманци, но те не са гуменяци!”, избухна Дангов.
„Той така си говори, защото е свикнал с партизанското движение”, реагира колегата му от ГЕРБ Матей Попниколов.
Поредният опит на лидера на БСП Станислав Павлов отново да обясни мотивите на неговата група, че по-добре е да се реализира проекта за завода за отпадъци и да отпадне този за депото, бе причина председателят на местния парламент Ивайло Константинов да предложи разговора да продължи в друга плоскост. „Нека си говорим за водата на луната”, заяви с усмивка Константинов.
„Господин Павлов чете докладната като дявола евангелието”, реагира от своя страна кметът Методи Чимев, който за пореден път бе подложен на кръстосан разпит и трябваше да обяснява защо докладната е внесена в този вариант. Чимев обясни, че включването на проекта се налага, защото е от първостепенна важност и по-късно ще бъде по-лесно на общината да спечели и европейските пари за неговото реализиране.
„Не става нищо от тия”, отсече остро друг съветник от управляващата ГЕРБ- бившият директор на механотехникума в Дупница Иван Фулев и напусна ядосано залата.
А д-р Попниколов предложи все пак спорът да спре, защото по думите му някой не си е пил успокоителните хапчета тази сутрин. Думите му бяха насочени срещу Първан Дангов, но той не ги бе изтълкувал така.
„Матей си призна, че не си е пил хапчетата тази сутрин”, заяви по време на почивката Дангов.
Така или иначе докладната за проекта за депото бе приета, за нея гласуваха 19 от съветниците, против бяха 8-те от БСП и Дангов.
Константинов обясни за пореден път, че управляващите вървят по единствения възможен път да изградят нещо с европейски пари, след което да го надградят със завод за преработка на битови отпадъци. Защото в проекта за завод с испански инвестиции, за който настоява опозицията и който бе разработен от предишното управление, ще има проблем с депонирането на твърдите частици, оставащи от процеса на преработка, за които няма да бъде осигурено депо.
„Вие си говорите едно към гьотора, ние сме против това да се прави депо в село Джерман”, реши да уточни все пак Асен Башленски от БСП.
В обяснението за докладната се включи и заместник-кметът по европороектите Красимир Георгиев, който обясни, че общината вече няма време да прави друг проект и този за депото трябва да се реализира като компромисен вариант, защото в противен случай от 2015-а година ще бъдат наложени санкции в размер на 1,5 млн. лв. Георгиев отново припомни причината управляващите да се откажат от проекта за завода, а именно, че бил опасен за живота и здравето на дупничани.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети