В Созопол откриха миро от св. Николай Чудотворец

DenNews.bg
20.09.2012
размер на текста:

Костици и течност са намерени в малко гърне с капак близо до олтара. Снимка: bTV

Продължават невероятните находки на археолозите в Созопол. След като там бяха намерени частици от мощите на Йоан Кръстител, вампирското погребение и дори останките на почитател на хазарта, сега археолозите казват, че са открили миро от Свети Николай Чудотворец. Находката е от късния следобед вчера, информира bTV..
Точно до олтарната част на древния храм „Свети Николай Чудотворец” екипът на археолога Димитър Недев е попаднал на малко гърне с капак, съдържащо течност и костици. Според учените мястото на находката - специална ниша в централната част на църквата, показва нейната значимост.
Археолозите са убедени, че става въпрос за свещенодействие. Предполага се, че съдът с мощите или свето миро са положени при освещаването на храма през 5 или 6 век.
Находката ще бъде предадена на Националния исторически музей, след което ще бъде направено химическо изследване.
Преди ден при проучванията на некропол дълбоко под нивото на манастирската църква "Свети Николай Чудотворец" бе открит скелет на комарджия от V век преди Христа.
За хазартната страст на починали говори намерена до него предмети и най-вече 80 астрагала с кубична форма, част от задното коляно на агне, използвани в древността за хазартни игри. Освен това до скелета са открити паница и чаша с източногръцки произход.
На 2,2 метра под манастира в архаичния некропол са открити още четири гроба - на бременна жена и на три деца, положени в амфора.
В земен пласт, точно над комарджията, е намерен и гроб на християнска девойка с бронзова обеца на VI век.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети