Убийството като защита на живота

Скандалният филм „Невинността на мюсюлманите” доказа, че оръжията на дявола не са пистолети и гранатомети, а глупостта и порното

Десислава Панайотова-Янкова
18.09.2012
размер на текста:

Не бих късала американското знаме, не бих убила...но бих зашлевила създателите на филма. Снимка: yahoonews.com

Кои са оръжията на дявола? Гранатомети? Пистолети? Неееее!
Техните муниции убиват човека, но не и човешкото.
Оръжията на дявола са безвкусицата, кича, глупостта, деморализацията...
Порното. Проповядващо не само секса като култура, но и глупостта като живот.
Вече няма човек, който да не е чул за скандалния филм „Невинността на мюсюлманите”, дело на шайка безмозъчни американци.
Гледах го. На пресекулки. Толкова е долнопробен, безвкусен, обиден и безсмислен, че ви съветвам да не правите посещения в интернет, за да го изгледате за нечия печалба.
Филмът е обида. Не само към пророка Мохамед и исляма, а и към всеки човек, който, разбира се, познава човешкото без да има нужда да го овкуси с кетчуп, за да го преглътне.
Първата ми мисъл, особено когато видях лишения от талант актьор, изпълняващ ролята на Мохамед да се търкаля в разтворените крака на жена, беше че е дело на някой, който прави долнопробно порно. Така се оказа. Режисьорът е създал „образователни”, „смислени” и „интелигентни” филми като „Веселата проститутка отива в Холивуд”.
Продуцентът пък е осъждан за мошеничество.
Е, не са ли тогава думите на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, че „филмът е обиден, но все пак има свобода на словото и демокрация” леко казано лош вкус с отенък на морално порно.

Не е ли демокрацията често само извинение за милитаризъм. Карикатура на американски автор
 


В случая с обидния филм не говорим за свобода на словото. Просто защото няма слово, кауза и идея, а единствено и само гавра, безвкусица и омраза, целящи обида на базата на религиозното и национално различие.
Затова и лично аз подкрепям реакцията на държавите и руската прокуратура, които поискаха забрана на излъчването на филма.
Някои побързаха да нарекат мярката „сталинизъм” и „диктатура”.
Диктат ли е обаче налагане на карантина на омразата и глупостта, които са основните тумори, превръщащи демокрацията в чиста форма феодализъм и пошла система, обърната като острие срещу златния телец на демокрацията-човека.
Произведението е "оскърбяващо религиозните чувства на вярващите и раздухващо междунационална вражда", се казва в становището на руската прокуратура. Е, не е ли тогава най-нормалната реакция от нейна страна, щом работата й е именно защитата на обществото от агресивния език и вербално посегателство. Нали прокуратурата ни пази от престъпността, не само разбиваща колата и дома, но и опетняваща националната чест и душевен мир.
Ако подходим от гледна точка на носители на цивилизацията, хуманизма и демокрацията, което в повечето случаи е право само на християни с бял цвят на кожата, филмът също не е нищо друго освен булшит. Защото за истински носител на човещина достатъчен повод да не „закача” Мохамед е познаването на една от основните забрани на исляма-изобразяването му. Истинският носител на човещината и демокрацията би направил документален филм, който да стопи границите на различията между религиите, а не да прави порно с вярата на милиарди.
А какво вменява държавата, която „единствена дарява света със светлина” (думите са на US президента Барак Обама) към хората от „нисшите” стъпала, които по задължение са онези с цвят различен от белия и бог различен от Христос? Че трябва да ги водим към светлината, да се грижим за тях, да им подарим демокрация, дори и ако не я искат, дори и ако трябва да ги набием и избием...
Отношението на политическата върхушка на повечето демокрации и най-вече САЩ към Арабския свят е към бавно развиващо се дете. Когато залъгалките не помагат, вадят шамарите, но определено отношението е такова.
На фона на това филмът е изключителна жестокост към човек в неравностойно положение. Обмислени атаки на жестокост и добре преценени последици, т.е. американската администрация е имала месеци наред да спре филма, да го осъди, да се извини за него, но не го е направило, въпреки че знае, че има насреща си емоционално нестабилен „дивак”.
Това прави държавната администрация копродуцент на лентата, а американците- клакьори на обидата.
Кой тогава е жертвата? Дали арабите, или убития американски посланик и убитите днес в Кабул цивилни?
И не стигаме ли до абсурдната ситуация убийството да е акт на защита на живота? Тоест на ценностите му, на правото на изповедание, на разбиране и на морал?
И не стигаме ли до абсурда носителите на цивилизацията по право да са в ролята на разрушаването й.
Първо, защото въпреки даденото си по право самочувствие на насители на единствената истина и „правилни” ценности, си позволиха да нарушат онова иначе шумно защитавано с гей паради и актове на конституционни съдилища право да си свободен и различен.
Кое е по-лошото-да защитаваш вярванията си или да израждаш човешкото, като превръщаш едно убийство в повод за радост (справка-обесването на Садам Хюсеин и убийствата на Муамар Кадафи и Осама), а друго за повод за война с невинните (след убийството на американския посланик в Либия в 18 точки от Арабския свят ще бъдат разположени морски пехотинци, „които ще действат при всяка атака срещу американско и американци”, без да се съобразяват с национални граници и закони.
Не е ли всъщност филмът поредно извинение за обявяване на поредната война. Шеговитата по природа съдба обаче възпламени не удобната Сирия, а наскоро превъзпитаната Либия.
Знаете ли какво си мисля? Мисля си дали филмче с порно сценарий между Клинтън и Обама, въргалащи се върху американския флаг няма да вдигне изтребителите на най-великата демокрация на мига.
И ще бъде ли тогава свободата на словото фактор за извинение, че е нанесена обида на символ и то не божествен.
Убийството е нехуманен акт и безспорно неоправдано във всеки случай, но понякога убийството е защита на стълбовете на живота и ценностите му, които са по-големи от самите нас.
Арабският свят просто защитава ценностите си, на които има право, така както умее-с камъни и камикадзета.
Лоши са. Но ние не сме по-добри, щом сме част от света, раждащ и търпящ физическото и морално порно, рушащо ценностите.
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети