Необезопасени жици убиха царски орел

DenNews.bg
18.09.2012
размер на текста:

Снимка: Архив

Младият царски орел, наречен Гергина и маркиран със сателитен предавател това лято, загина от токов удар край Сливен. Това е поредният доказан случай на фатален край от електрически ток за редкия вид, съобщават от saveraptors.org.
Голяма част от стълбовете от електро-преносната мрежа са изключително опасни за едрите грабливи птици, тъй като не са обезопасени и при кацане и излитане от тях птиците докосват едновременно жиците и стълба и се получава токов удар. Необезопасените съоръжения са причина за смъртта на стотици дневни грабливи птици, щъркели и врани. От сателитно проследяване на 21 царски орела, което се осъществява в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, стана ясно, че токовите удари са най-честата причина за загиване на младите царски орли. Гергина е седмата поред птица, която загива по този нелеп начин.
За да се бори с този сериозен природозащитен проблем, който изисква огромно финансиране и воля от страна на електро-разпределителните дружества, БДЗП работи съвместно с ЕВН България и останалите електро-разпределителни дружества. До момента в рамките на Проекта са обезопасени 390 от най-опасните стълбове в района на Западна Странджа и Сакар, където има най-много млади царски орли. БДЗП и ЕВН България продължават работа по проблема, но за съжаление междувременно жертвите от този величествен и емблематичен изчезващ вид се увеличават.
Братът на Гергина, както и орлето Дарик II, маркирано през 2010 г. са живи, но се намират в опасност, тъй като в момента също пребивават в опасния район на Сливен.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети