Жена се взриви в Кабул заради обидата към Мохамед, 12 са убити

DenNews.bg
18.09.2012
размер на текста:

Афганистанка се превърна в жива бомба заради обидния за пророка Мохамед филм. 12 цивилни чужденци, предимно руснаци, са загинали при самоубийствения атентат в Кабул. Ранени са и двама местни полицаи.
Жената се е взривила на пътя за летището. Загиналите са служители на куриерска фирма.
Отговорност за атентата е поела местна ислямистка групировка "Хезб - е- ислами", за която такива актове на насилие не са характерни.
Разгневени демонстранти в афганистанската столица Кабул вчера стреляха с пушки, запалиха полицейски коли и крещяха анти-американски лозунги.
Протестът им също бе по повод скандалния филм "Невинността на мюсюлманите", разгневил ислямския свят.
Междувременно Главната прокуратура на Руската федерация внесе в съда иск за обявяване на филм за пророка Мохамед, създаден в САЩ, за екстремистки и за забрана на разпространяването му в страната. За това съобщи официалният представител на ведомството Марина Гриндева, информира dnevnik.bg.
В прокуратурата прегледали рекламния клип на филма и стигнали до извода, че в интернет е качено произведение "оскърбяващо религиозните чувства на вярващите и раздухващо междунационална вражда".
Още преди да е излязло съдебното решение прокуратурата възложи да бъдат предприеме мерки за спиране разпространението чрез медиите на информацията, съдържаща се във филма. Освен това зам.-главният прокурор Виктор Грин предупреди доставчиците на интернет услуги да не допускат нарушаване на закона.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети