Созополските вампири главни герои на National Geographic

DenNews.bg
16.09.2012
размер на текста:

Снимка: besove.bg

Созополските вампири, т.е. скелетите на мъж и жена, които бяха открити прободени с метален кол, са главни герои в документален филм, който днес ще бъде излъчен по телевизия "Нешънъл джиографик" (National Geographic Channel България) от 21 часа, информира vesti.bg
Зрителите ще научат версиите на историци и антрополози за тази практика по българските земи, връзката й с вампирите и граф Дракула.
Древните българи са прилагали ритуал против вампирясване - забивали метален кол в сърцето на покойника, за да са сигурни, че няма да ги притеснява в бъдеще, свидетелстват исторически извори.
Ако неспокойна душа бъде върната на земята след смъртта на физическото тяло, това е наказание, както за самата душа, така и за живите. Според народните поверия, такава душа може да се появи във вид на кълбо или мях, пълен с кръв.
Може обаче, да придобие и тяло - на котка, куче или чакал. А в определени случаи - вид на човек, най-нисшата форма в демонологията.
В 55-минути документален разказ телевизия "Нешънъл джиографик" търси отговорите - от разкопките в Созопол и в хипотезите на български учени.
Консултант на продукцията е директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.
Историята на вампирите разказват откривателят на находката, директорът на музея в Созопол Димитър Недев, етнологът проф. Рачко Попов, специалистът по антрополгия Анко Кисьов, ръководителят на ЦЛКР към НИМ Светла Цанева и реставраторът Даниела Чернева.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети