Бизнес в България свали имунитета на руски депутат

DenNews.bg
14.09.2012
размер на текста:

Генадий Гудков Снимка: mk.ru

Бизнесът в България и обвиненията от страна на наш затворник доведоха до свалянето на депутатския имунитет на един от основните критици на руския президент Владимир Путин Генадий Гудков. 291 дупутати посочиха вратата на Гудков и той напусна Долната камара на Думата с размахан юмрук, информира btvnews.bg.
Гудков беше сред водещите лица на опозиционните демонстрации преди и след президентските избори през март.
„Днес се посрамихме пред целия свят”, заяви Генадий Гудков пред репортери пред залата, добавяйки че ще обжалва решението пред Върховния съд на Русия.
Процедурата срещу Генадий Гудков беше инициирана, след като Следствения комитет на Русия потвърди, че политикът е развивал търговска дейност, което в нарушение правилника за депутатския статут.
В последствие и парламентарната комисия в руската Дума, която се занимава с контрола на доходите на депутатите потвърди участието на Генадий Гудков в управление на различни бизнес дела, сред които компании за недвижимо имущество в България.
Първоначалните обвинения срещу Генадий Гудков бяха отправени от българския гражданин Ивайло Зартов, който твърдеше че е бил измамен от руския депутат в общ бизнес с недвижимо имущество.
През март 2011 г. Бургаският окръжен съд постанови 13 години лишаване от свобода за бургаския бизнесмен и политик Ивайло Зартов, бивш зам.- председател на "Движение за социален хуманизъм" и на партия "Българска социалдемокрация",присвоил над 3 млн. лева, припомня vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети