Недостиг на кръв отключи спешни акции на министерството

DenNews.bg
14.09.2012
размер на текста:


Недостиг на кръв и кръвни продукти в болници в столицата и Западна България отключи две спешни дарителски акции, организирани от здравното министерство. Сред дарителите ще бъдат 30 служители на ведомството и служители на здравни структури, но всеки гражданин може да се включи в инициативите.
Пунктът в Министерство на здравеопазването на пл. „Света Неделя” № 5 ще работи до 12 часа днес. Следобед от 13 часа пункт за кръводаряване ще бъде открит и в централата на БЧК – ул. „Джеймс Баучер” 76.
Акцията е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения. Освен във временните пунктове за кръводаряване, всички, които желаят да дарят кръв, могат да направят това и на следните места:
-в НЦТХ - София, ул. „Братя Миладинови” №112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30, а събота и неделя от 9.00 до 15.30 часа
-в кръвните центрове към УМБАЛ „Света Анна”- София и в МБАЛ в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.
От Националния център за трансфузионна хематология напомнят на кръводарителите, че минималния срок между две кръводарявания следва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приемали храна. При посещение на кръвните центрове задължително се представя документ за самоличност.
„Няма бедствена ситуация или криза с осигуряването на кръв и кръвни продукти”, коментира днес министър Десислава Атанасова. По думите й в рамките на няколко дни недостигът на кръв от групи А и 0 ще бъде преодолян и лечебните заведения ще разполагат с достатъчни количества кръвни продукти. Тя заяви, че не се очаква отлагане на планови операции по тази причина. Възникналите затруднения са обичайни за месец август поради значително по-малкият брой кръводарители по това време на годината.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети