Еднометрова книга за Снежанка изработиха ученици в Русе

DenNews.bg
13.09.2012
размер на текста:

Снимка: БГНЕС

Уникална книга за Снежанка изработиха ученици от 5 клас от училището за европейски езици в Русе, предаде БГНЕС.
Нестандартното издание е високо 1 метър и тежи 45 килограма и е изработено от екологични и рециклирани материали.
Друго впечатляващо е, че тя е на пет езика- български, руски, английски, френски и немски. Ръководител на проекта е Ивона Цонкова, а реализацията на идеята е по проект "Успех" на образователното министерство за извънкласни занимания.
Материалите, кори от яйца, кутии от бонбони и други опаковки, са събрани от децата. Огледалото на Снежанка е направено от кутия за бонбони, а скалата е от намачкани вестници. Илюстрациите са релефни и много впечатляващи.
Книгата е от 12 страници и е измайсторен от 17 деца изучаващи френски и немски, които са подготвили различни елементи за илюстрациите. Те сами са шили дрехите и са правили отливки за лицата на героите. Най-интересното е, че лицата на джуджетата например са направени от солено тесто, а на Снежанка - направено от отливка за детска играчка. Сложна е била изработката на коня на принца – най-напред е била отлята гипсова отливка в пластмасова играчка, след това е била напълнена с рециклирана хартия и се е появило релефното конче.
Според Ивона Цонкова тази книга е единствена по рода си. Децата ще представят своята изработка официално на 17 септември-първият учебен ден в присъствието на министъра на образованието Сергей Игнатов и министъра на финансите Симеон Дянков.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети