Франция връща 80 ромски семейства на Румъния

DenNews.bg
13.09.2012
размер на текста:

Франция връща 80 ромски семейства в Румъния, след като двете страни сключиха двугодишно споразумение, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg.
Това стана ясно, след като френски министри посетиха Букурещ, за да се срещнат с румънския президент и премиера на страната и да решат проблема със стотиците имигранти, живеещи в незаконни лагери, чието разрушаване зачести в последните месеци във Франция.
Посещението на Манюел Валс, френския министър на вътрешните работи, и на Бернар Казньов, френския министър по европейските въпроси, е част от опитите на Париж да се справи със стотиците незаконни роми, пребиваващи на френска територия.
"Искаме да изпратим послание до обществото, че нашите съвместни усилия ще бъдат насочени към намирането на решение, съгласно което ромите ще се устроят в тяхната родна страна Румъния", посочи Валс след среща с румънския премиер Виктор Понта, предаде още Ройтерс.
Незаконните ромски селища обаче ще продължат да бъдат разрушавани, ако е необходимо и със силова намеса, категоричен е министърът, съобщава Франс прес.
“Франция ще направи всичко възможно по отношение на ромския въпрос, което ще рече, че освен разваляне на ромските лагери и съпровождането на ромите до границата и прилагане на програма за ромската интеграция, ромите ще се настанят в жилища, а техните деца ще бъдат записани в училища, ако това е възможно, допълни Манюел Валс.
Румънският премиер Виктор Понта подчерта, че Румъния също няма да избяга от отговорностите си по ромския въпрос,
"Бъдещето на ромските общности трябва да е в Европа, но основно в Румъния", заяви Понта.
След срещата с румънския премиер Валс беше запитан от журналисти дали Франция ще запази финансовата помощ от 300 евро за онези роми, които доброволно напускат френска територия и се завръщат в родината си. Според мнозина тази мярка е неефикасна. Валс отвърна, че въпросът се разглежда от френските власти, предаде Франс прес.
Около 15 000 румънски и български роми живеят във Франция, но като цяло те предпочитат повече Италия и Испания, отбелязва Франс прес.
По време на срещата на френските министри с румънските представители около 200 роми и техни привърженици организираха протест пред сградите на правителството и президентството в Букурещ, предаде Ройтерс. Те твърдяха, че румънското правителство само претендира, че се грижи за проблемите на малцинствата, посочва БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети