72% не одобряват икономическата политика на правителството

Вярваме на ЕС, но харесваме и Русия. Залагаме на Германия, но и на Гърция. Обама би спечелил изборите в България

DenNews.bg
13.09.2012
размер на текста:

72% от българите не одобряват икономическата политика на правителството на ГЕРБ, показват данните от изследването "Трансатлантически тенденции" на авторитетната неправителствена организация "Джърман Маршал Фонд", пише vesti.bg.
Изключително високият процент ни подрежда на второ място в Европа по недоверие към националното правителство.
Според проучването едва 23% от българите подкрепят икономическите политики на кабинета "Борисов".
89% от българите казват, че се чувстват засегнати от европейската икономическа криза през 2012 г. Процентът е непроменен от миналата година.
42% от анкетираните българи се изказват в подкрепа на намаляването на държавните разходи.
37% пък смятат, че сегашните нива на разходите трябва да се запазят, а 11% от българските участници в проучването смятат, че държавата трябва да харчи повече.
На фона на недоверието към правителството голяма част от българите вярват на Европейския съюз. В България и Румъния положителното отношение към Евросъюза е съответно 88% и 84%.
Българите гледат най-положително на Германия (88%) и Гърция (53%). Анкетата обръща внимание и на мнението на българите относно Китай, Русия и Близкия Изток.
65% от нашите сънародници не изпитват тревога от военната мощ на Китай. 47% имат положително мнение за Израел, което е най-високото от всички изследвани държави.
Швеция и България са единствените страни, в които преобладаващата част от населението одобрява интервенцията в Ирак, съответно 56% и 55%.
Освен това мнозинството в същите тези две страни подкрепя и военната намеса в Афганистан, съответно 62% и 56%.
Единствените страни в Европа, споделящи положително мнение за Русия, са Словакия (64%) и България (78%).
Въпреки че остава положителен, рейтингът на американския президент Барак Обама в България се понижил с 21 пункта за последните три години и вече е 51%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети