Близо 2 милиона викат: Независима Каталуния!

DenNews.bg
12.09.2012
размер на текста:

Повече от 1, 5 млн. демонстранти се събраха в Барселона, за да подкрепят независимостта на североизточната испанска област Каталуния, съобщи ДПА, цитирана от dnes.bg.
Властите определиха демонстрацията като една от най-големите провеждани в региона и дори според организаторите броят на участниците в шествието е превишил 2 милиона.
Управляващата партия Конвергенция и съюз, както и повечето от останалите партии, застанаха в подкрепа на митинга с мото “Каталуния-следващата държава в Европа”, организирана по повод официалния празник на областта.
Лидерът на партията Артур Мас, който заема поста председател на правителството на областта, призова правителството на Испания "да не остава глухо към исканията на мнозинството от каталунците за независимост", съобщи ИТАР-ТАСС.
"Каталуния има много сериозни финансови проблеми, които трябва да се решат общо, а не чрез опит да се постигне изолация от останалата част на страната", отбеляза премиерът на страната Мариано Рахой.
Каталуния е областта с най-високо ниво на автономия от всичките 17, включително и собствена полиция. Населението от 7, 5 милиона души се стреми да бъде независимо и да ограничи влиянието на страната като цяло, тъй като смята, че страната повече пречи, отколкото помага от началото на икономическата криза.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети