Кочериново усвоява над 13 млн. лв. за Мурсалево и Стоб

Десислава Панайотова-Янкова
11.09.2012
размер на текста:

13 500 000 лв. ще бъдат усвоени за благоустройството на две кочериновски села. Парите са по европейските програми, а работата по спечелените от община Кочериново проекти започва до дни.
С 5 500 000 лв. от Оперативна програма „Развитие на селските райони” ще бъдат изградени 11 километра канализационна мрежа в село Стоб. В село Мурсалево ще бъде изградена мрежа от 19 километра, като там проектът е на стойност 6 300 000 лв.
В Стоб и Мурсалево предстои рехабилитация и реконструкция на площадните пространства за 1 700 000 лв. В Стоб ще бъде изграден нов площад с паркинг и детски кът пред кметството, а в Мурсалево освен площада ще бъде обновено и прилежащото пространство поред църквата. Там ще бъде изградена и магерница.
Изграждането на подпорната стена на южния скат на река Рилска в Бараково пък е на финалната права. Скатът бе подкопан при големите наводнения в края на 2010 г. Финансирането на укрепителната стена е от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и е на стойност 200 000 лв.
Междувременно община Кочериново реализира и друг голям проект със социална насоченост. На работа към общината вече са наети 61 души, като предстои назначаването на още 20. Проектът е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”.
„Всички тези проекти ще подобрят качеството на живот на хората в общината. Добрата новина е, че хората, които наехме ще взимат една не малка заплата за община като нашата-380 лв. плюс осигуровки. Разбира се това не са всичките ни спечелени проекти, но по другите все още текат процедури и е рано да приказваме”, коментира кметът на Кочериново Иван Минков.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети