12 680 хвърчали с превишена скорост за седмица

dennews.bg
01.09.2012
размер на текста:

12 680 са нарушителите, карали с превишена скорост па пътищата на страната само в рамките на седмица, информираха от Пресцентъра на МВР. Нарушенията са установени в рамките на проведена полицейска операция, инициирана от TISPOL
За пореден път, по инициатива на Европейската организация на службите на пътна полиция /TISPOL/ , от 20 до 26 август бе проведена полицейска операция за контрол на водачи на МПС, управляващи с по-висока от максимално разрешената за движение скорост. Акцията се реализира едновременно във всички страни-членки на Европейския съюз. В рамките на извършените проверки на територията на страната ни са установени общо 12 680 нарушения - 2 158 от тях са засечени от пътните полицаи, осъществявали контрол, а 10 522 - от автоматични технически средства. Броят на установените нарушения е с 1914 повече, отколкото при проведената аналогична полицейска операция през м.април т.г. Според анализа на експертите, две са причините за това - увеличеният брой на автоматизираните технически средства по основните направления на Републиканската пътна мрежа и засиленият трафик от български и чуждестранни превозни средства в разгара на активния летен туристически сезон. Най-много нарушения на скоростта са отчетени в София – 2204, следвани от: Плевен – 1492, Благоевград – 1055 и Кюстендил – 614.
Освен спазването на разрешената скорост, е извършван и контрол на водачите за наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Съставени са 88 АУАН /акта/ по Кодекса на застраховането.
В хода на операцията са установени три случая на притежание на наркотични вещества. Разкрити са и 38 други нарушения - основно за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.
С провеждането на полицейската операция във всички страни-членки на Европейския съюз по едно и също време, TISPOL си поставя две цели. От една страна - подобряване на безопасността на движението и повишаване ефективността на мерките за ограничаване на нарушенията и пътно-транспортните произшествия, а от друга - превантивен ефект и положително въздействие върху поведението на водачите.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети