Съпруга на свален партиен лидер в Китай се изправи пред съда за убийство

DenNews.bg
09.08.2012
размер на текста:

Гу Килай, съпругата на наскоро сваления от поста функционер на Китайската комунистическа партия Бо Силай, чака присъдата си за убийство на британски бизнесмен, информираха световните информационни агенции.
На днешното заседание, което се проведе в източния град Хефей, прокуратурата повдигна обвинението срещу Гу Килай и помощника на семейството Джан Хиаоджун за това, че са отровили британския бизнесмен Нийл Хейууд. Той беше намерен мъртъв през ноември миналата година в хотел в югозападния китайски град Чунцин, където Бо Килай бе доскоро лидер на Комунистическата партия.
Сагата с Бо и Гу се превърна в най-сензационния китайския политически скандал в близкото минало, създавайки едно изключително голямо предизвикателство за правителство, което подготвяше партийни лидери от ново поколение, сред които е и съпругът на убийцата. А за Бо Килай бе предопределено да бъде част от елита на Комунистическата партия на Китай.
Заради изключителния обществен и медиен интерес и за да не се пречи на правосъдието и да се оказва натиск, делото се провежда в град Хефей, провинция Анхуей. Той се намира на повече от 1200 км (750 мили) източно от Чунцин, където подкрепата за Бо и семейството му е много силна. Независимо от голямото разстояние, масираното полицейско присъствие и наближаващата тропическа буря, поддръжници на семейството дойдоха пред съда в Хефей днес.

 

 

 


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети