Унесена в скандали, властта в Бобов дол пропусна влизането на синдик в болницата

DenNews.bg
08.08.2012
размер на текста:

Унесена в скандали и търсене на вина за закриване на болницата, местната власт в Бобов дол пропусна най-важният момент- МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” вече е обявена в несъстоятелност. С решение на Окръжен съд-Кюстендил от 25-и юли в болницата е назначен синдик, който да се разпорежда с имуществото.
Решението на съда е по делото, заведено от цесионната фирма „Ню Експрес Финанс”, която пое дълговете на болницата към дружество „Вългедобив”, собственост на енергийния бос Христо Ковакчи и управлявана от ОбС-шефа в Бобов дол Огнян Зарев. При завеждане на делото дълговете към „Ню Експрес Финанс” бяха в размер на 1 011 888 лв., от които 364 703 лв. главница и 647 185 лв. неустойки и лихви.
Както писахме управител на цесионната фирма е заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества и консултант на Христо Ковачки- Валентин Терзийски.
Интересен е фактът, че общинарите и принципалът Общински съвет разбраха новината за съдебното решение от бившия общински съветник от „Атака” Стоичко Стоянов, който дойде на днешната редовна сесия на местния парламент.

Д-р Попниколов (вляво) и д-р Кознички


Тревожната новина обаче мина покрай ушите на управляващите, за които по-важно се оказа приемането на декларацията, осъждаща гербера Венцислав Симеонов в
злонамерени действия срещу управляващите. Обръщението към населението, което публикувахме в събота, бе прието единодушно от общинските съветници след корекция само на една дума.
Както писахме, именно по сигнал на Симеонов, Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси установи зависимост на ОбС-шефа Огнян Зарев и четирима съветници от ПП Лидер от енергийния бос Христо Ковачки и дясната му ръка Никифор Вангелов.
В типичния си емоционален стил, заместник-председателят на ОбС-Бобов дол Валери Радлев пък вкара в скандала за закритата болница нови герои. Радлев заподозря шефовете на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Матей Попниколов и на Регионалния здравен инспекторат д-р Христо Кознички в лични интереси, защото въпреки срещите и разговорите, двамата не направили нищо за спасяването на болничното заведение.
ОбС-шефът Огнян Зарев обаче отново върна фокуса към декларацията, като изтъкна, че тя е продиктувана от некоректно отношение към работата на общината и ОбС от страна на хора, които са далеч от това, което наистина се случва в Бобов дол.
“ Ще направим всичко по силите си болницата отново да отвори врати. Ние сме избрани от хората, за да заставаме зад техните нужди, а каква по-голяма нужда от медицинско обслужване”, повтори Зарев и за пореден път открито обвини за проблема предишните управници.
„Натикаха ни на дъното и сега искат да ни отстранят, но това няма да стане”, допълни председателят на ОбС.
Зарев не спря в търсенето на виновници до тук. Той обвини медиите в поръчково писане с цел очерняне на местната власт.
„Преди 10 дни е назначен синдик, който вече разпродава имуществото. Болницата не е получила никаква субсидия. От продажбата на общински имоти трябваше да се вкарат 200 хил. лв, а това не само, че не стана, а сега и земята на болницата е запорирана и всеки, който извади нужната сума, може да я купи. Коя е тази фирма, по чието искане се ликвидира болницата?”, попита от своя страна Стоичко Стоянов.
„Може да ме наречете идиот, но мисля че това е важният проблем в случая”, каза още атакистът.
„За тебе това е голямо признание”, контрира го от място съветникът от Лидер Атанас Каптиев. Двамата бяха колеги в предишния мандат.
Според Стоянов всички приказки на фона на това, че болницата отива към разпродажба легло по легло, е пупулизъм.
„Преди изборите мен ме обвиняваха, че искам да купя болницата, за да копая въглища там. Аз сега питам кой ще копае въглища там? Това да кажат управляващите, а не да се занимават с декларации”, коментира пред dennews.bg атакистът.
„Сега разбирам, че болницата е обявена в несъстоятелност. Никой не ни е уведомил. Не съм запознат с решението на съда, но мисля, че можем да се справим. Ще се срещнем със синдика, ще видим какви са намеренията му. Може да има оздравителен план. Надявам се само да се вземе предвид, че извършваме ремонти в сградата”, коментира след сесията кметът Кирил Стначев, като посочи, че само преди седмица е отремонтирана канализацията в болницата. Обновени са част от кабинетите, а в момента се ремонтират тоалетните, ползвани от джипитата.
В решението си КОС обявява МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в неплатежоспособност с начална дата 31.12.2008 г., когато се спрени всякакви плащания към кредиторите.
Съдът е определил 850 лв. месечна заплата за синдика, допуска обезпечение чрез налагане на общи възбрана и запор върху имуществото на болницата. Първото събрание на кредиторите е насрочено за 27-и септември. Освен това, болницата е осъдена да заплати на „Ню Експрес Финанс” 2500 лева деловодни разноски по делото.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети