По-високи глоби за нарушенията на пътя

DenNews.bg
07.08.2012
размер на текста:

Шофьорите ще бъдат глобявани с по-големи суми при нарушения, а карането на фарове става задължително през цялата година. Тези промени в Закона за движението по пътищата влиза в сила от днес, след като бяха обнародвани в “Държавен вестник”.
Ако забравите да включите светлините ще бъдете глобени с 50 лв. За пешеходците също е предвидена санкция от 50 лв, ако преминат през ограждания на пътя.
Санкцията за шофьор, който преминава на червено или не осигурява предимство скача до 200 лв, а при първото такова нарушение, водачът ще бъде глобяван със 100 лв. Глобата ще става 200 лв., ако нарушението е повторно. При две подобни нарушения за месец ще бъде отнемана шофьорската книжка.
Санкции ще има и за водачите употребили алкохол, които ще заплащат повече. При алкохол в кръвта над 0,5 промила ще се наказват с глоба до 1000 лв. и отнемане на книжката до 12 месеца. Същата ще бъде санкцията, ако дадете колата си на неправоспособен или пиян водач.
Вече нямате право да откажете проверка с дрегер. Санкцията в такъв случай е до 2000 лв. и забрана да шофиране 2 години.
Светлоотразителната жилетка става задължителна за велосипедистите извън населените места и тъмната част от денонощието.
200 лв. ще бъде санкцията за лице, което, без да има това право, паркира на място, определено за хора с трайни увреждания.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети