Губернаторът разпореди проверки на водните обекти

Десислава Панайотова-Янкова
07.08.2012
размер на текста:

Областният управител на Кюстендислко Владислав Стойков разпореди създаването на комисии за проверка на всички водни обекти и съоръжения на територията на областта. За момента все още не е ясен механизмът за създаване и работа на комисиите, като това ще стане в рамките на тази седмица. Най-вероятно всяка община ще трябва да определи своя комисия, а за обектите извън урбанизираните зони, за които отговаря областна администрация, проверките ще бъдат разпоредени от губернатора.
„Идеята е да използваме маловодието за да бъдат огледани всички съоръжения и водни обекти. След това ще се направи отчет и ще започнем търсене на финансиране”, обясни за dennews.bg инж Стойков.
Все още не е ясно и от къде ще бъде намерено финансиране, но най-вероятно общините ще търсят средства чрез проекти и от собствените си бюджети за обектите в техните територии. Областна администрация пък ще търси финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.
Решението за новите проверки дойде на вчерашната среща на губернатора с кметовете от областта.
Кметът на община Бобошево Крум Маринов посочи, че е необходима спешна корекция на река Джерман, тъй като е застрашен левия бряг на реката и са подкопани основите на моста.
„Имаме данни и за други места, най-вече за повредени кранове и изпускватели. Като се направи цялостната картина на проблемните участъци ще се прецени къде е най-наложително и къде има опасност за хората и населените места”, уточни още областният управител.
Отчетът на комисиите трябва да бъде готов до следващата работна среща, която ще се проведе в община Сапарева баня на 3 септември.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети