Франция първа с реална помощ за бежанците от Сирия

DenNews.bg
07.08.2012
размер на текста:

Хиляди сирийци живеят в бежански лагери по границата с Йордания и Турция. Снимка: Reuters

Франция е първата държава, която ще окаже реална помощ на бежанците от раздираната от боеве между властта и бунтовниците Сирия.
Президентът Франсоа Оланд е разпоредил сформирането и изпращането на екипи от военни лекари и хирурзи по границата с Йордания. Лекарите ще оказват помощ на пострадали цивилни граждани, но няма да се отказва помощ и на непосредствените участници в боевете, заяви представител на Елисейския дворец, съобщава bTV.
Междувременно ООН започна изтеглянето на наблюдателите си от втория по големина град в Сирия Алепо. Двайсетината мисионери са прехвърлени в Дамаск, където е разположен щабът на мисията.
Мярката е временна и се налага заради влошаването на сигурността в търговската столица на Сирия заради мащабните военни действия по въздух и суша предприети от армията срещу бунтовниците.
Наблюдателите на ООН бяха разположени в размирната държава през месец април, в четири бази, една от които бе в Алепо. Останалите са в Дейр аз Зур, Хомс и в предградие на Дамаск. Наблюдателите са прекъснали повечето от операциите си от средата на юни, а броят им беше съкратен наполовина, до 150 души.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети