Южноафриканец е първият атлет с ампутирани крака на Олимпиада

Оскар Писториус отива на полуфинал на 400 метра гладко бягане, ще участва и в щафетата

DenNews.bg
04.08.2012
размер на текста:

Южноафриканският спринтьор Оскар Писториус е първият атлет с ампутирани крака, който участва в Олимпиада. Днес той направи страхотно бягане и се класира за полуфинал на 400 метра гладко бягане. 25-годишният спортист се състезава със специални протези от карбон.
Писториус завърши втори в първа предварителна серия с личен рекорд от 45.44 секунди и се класира за полуфиналите в неделя. Спринтьорът постави 16-о време от 49 състезатели, а най-бърз беше белгиецът Джонатан Борле.
Писториус ще участва и в щафетата на Южна Африка на 4 по 400 метра.
Южноафриканецът е роден с липсваща фибула (малката подбедрена кост) на двата крака. Когато е на 11 месеца и двата му крака са ампутирани от коленете надолу, но още на 11-годишна възраст започва сериозна кариера в спорта. Играл е ръгби, водна топка, тенис и класическа борба. През 2003 г. претърпява сериозна контузия заради ръгбито и само година по-късно започва да тича. Той е познат като "най-бързият човек без крака". Писториус е световен рекордьор на 100, 200 и 400 метра спринт (клас Т44 – ампутации от коленете надолу).
През 2007 г. за пръв път участва в международни състезания за напълно здрави атлети. Това веднага предизвика полемики, защото освен че протезите му позволяват да се състезава, според мнозина е възможно това да му предлага голямо преимущество.
Същата година Световната федерация по лека атлетика (IAAF) поправя правилата си, като забранява използването на "всякаква техническа помощ, която дава на един атлет предимство спрямо друг атлет без същата техническа помощ".
Федерацията отрича забраната да е пряко свързана с Писториус. След подробни изследвания учени установяват, че Оскар наистина има леко предимство пред останалите атлети.
Въз основа на тези резултати, на 14-ти януари 2008 IAAF обявява Оскар за нелегален състезател.
Това спира участието му на Игри през 2008 г. Все пак на 16 май 2008 г. Спортният арбитражен съд решава, че няма достатъчно доказателства за това решение и то е отхвърлено.
Така наред с участията си в състезания за параатлети, Оскар успява да извоюва квота за Олимпиадата в Лондон.
Най-бързият човек без крака влезе в историята като връзката между здравите атлети и тези, родени с увреждания.

За себе си Оскар казва: Не съм инвалид, просто нямам крака.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети