Хванахме терористи, крили се с документи издадени в ЕС

DenNews.bg
04.08.2012
размер на текста:

Издирвани с червена бюлетина за съпричастност към терористични организации чеченец и турчин са задържани на Дунав мост от българските власти. Мъжете нямат връзка помежду си. Опитали са се да влязат в страната със семействата си, информира БНТ.
47-годишният Мохмад Гадамоури е от Ингушетия. Преминал границата ни с петте си деца, като обяснил на служителите на реда, че идва в България на почивка. При направената справка обаче се оказва, че чеченецът е издирван за участие във въоръжена престъпна група, която подготвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 година. Оттогава Гадамоури се е укривал, най-вероятно в Европа.
Чеченецът е издирван за продажба на оръжие, муниции, боеприпаси, притежание на токсични вещества, обясни говорителят на Окръжна прокуратура – Русе Надежда Митева.
Другият задържан е 29-годишният Еркан Полатер от Турция, срещу който също има повдигнати обвинения, че членува в терористична групировка.
И двамата мъже са пътували с документ, че са бежанци издадени. По данни на Митева чеченецът има документ, издаден от Германия, който удостоверява предоставянето му на статут на бежанец, а гражданинът на Турция също е пътувал с такъв документ, издаден от Холандия.
Издирваните терористи ще останат в арест, докато пристигнат документите им за екстрадиране в техните страни.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети