България с 8 параолимпийци в Лондон

DenNews.bg
31.08.2012
размер на текста:

Българските представители на Параолимпиадата в Лондон. Снимка: Монитор

Английската кралица Елизабет II откри 14-те параолимпийски игри на пищна церемония в Лондон. Игрите в британската столица ще бъдат най-големите в историята на параолимпийското движение, което е създадено в Стоук през 1948 година.
Честта на България на параолимпиадата ще защитават 8 спортисти. Шампионката от Сидни 2000 Иванка Колева е най-опитната българска състезателка. Тя е лекоатлет, а това ще бъде шестото и участие на Олимпиада. Останалите наши представители са: Стела Енева - лека атлетика (сребро от Пекин 2008 г.), Радослав Златанов - лека атлетика, Мустафа Юсеинов - лека атлетика, Ружди Ружди - лека атлетика, Даниела Тодорова - лека атлетика (бронз от Пекин 2008г.), Ивомира Михайлова – джудо и Дечко Овчаров - лека атлетика.
Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов заяви, че очаква силни резултати от нашите представители в Лондон. „Аз лично съм оптимист за представянето на нашата група. Спортистите ни винаги се връщат с отличия, но това не е най-важното. Няма да е пресилено, ако кажа, че самото участие е постигнато с кръв и пот. Много е хубаво, че това събитие се случва, че го има. Сигурно не правим всички необходимо, но правим това, което можем. Разчитаме на добро взаимодействие с общините. На Спорт палас за първи път има база, която може да посрещне и хора с увреждания. Длъжници сме на тези хора, но се надявам в следващите години да се почувстваме горди с това, което сме направили”, сподели Ценов пред Гонг.
„След Олимпийските игри това определено е най-сериозното спортно събитие. Амбициите на организаторите са да направят едни наистина запомнящи се спортни игри. Идеята е тези игра да бият всички рекорди по посещаемост. Продадените билети до момента са 2 300 000, а в Пекин за цялата Олимпиада са били 1 800 000”, коментира още Иван Ценов.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети