Джерманци ще поискат местен референдум за регионалното депо

Десислава Панайотова-Янкова
03.08.2012
размер на текста:

Провеждането на местен референдум за изграждане на регионално депо в землището на дупнишкото село Джерман ще бъде поискано от инициативния комитет, чиито председател е бившият общински съветник Борислав Тасков.
„Силно се надявам общинските съветници да спрат процедурата за изграждане на депо в Джерман, но ако това не стане ще поискаме местен референдум. За това са ни нужни 300 подписа, които ще съберем за един ден и решение на Общински съвет. Но за да не стигаме до там апелирам към общинските съветници да гласуват по съвест и да отхвърлят терена в Джерман като вариант за изграждане на регионално депо”, обясни за dennews.bg Тасков.
Той се надява компетентните органи в лицето на областния управител и прокуратурата да проверят и да се произнесат по взетото от ОбС-Дупница решение на 10 май за теглене на заем от 300 000 лв. от ПУДОС за разработване на инвестиционно предложение.
„При взимането на решението не е спазена Наредба 7 и по-точно чл.3, ал. 3 и 7, в които се казва, че за такова инвестиционно проучване първо трябва да се изготви ПУП, а в случая липсва. В момента се взима заем и се харчат пари на базата на едно решение, което не е изпипано и трябва да се установи чия е отговорността за това. Освен това този заем от 300 000 лв. трябва да бъде върнат до края на годината от местните приходи, т.е. от джоба на хората”, казва още Тасков.
Той вече е провел среща с областния управител Владислав Стойков и в рамките на дни губернаторът ще посети терена в Джерман.
„Колкото повече навлизаме в проблема, толкова повече се убеждаваме, че по терена е работено потайно от месеци. През цялото време обаче общинското ръководство и кмета са заблуждавали гражданството и общинските съветници, че нищо не се прави и се чакат становища”, обясни председателят на инициативния комитет, като посочи за пример сесията на ОбС от месец май.
„Тогава кметът отговори на питане, че все още не се знаят терените за изграждане на регионално депо, а през това време е работено, включително е изтеглен и въпросният заем от ПУДОС. Още през февруари-март са правени сондажи, а скиците са изискани през март. Пастири от Джерман, които са забелязали, че нещо се прави във въпросния терен са получили отговор, че се работи за магистралата”, обясни Тасков.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети