Необявен режим оставя части от Бобов дол без вода по 10 часа на ден

Десислава Панайотова-Янкова
03.08.2012
размер на текста:

Макар и необявен режим на водата мъчи от седмици жителите на Бобов дол. Въпреки че основният водоизточник за общината язовир Дяково е на невиждан от години висок обем, водата спира всеки ден от 20 часа до 6 часа сутринта във високите части на града.
Само две бобоводолски села са на официален режим наложен от оператора Кюстендилска вода по искане на кметовете. В Шатрово режимът е в сила от две седмици, а в Коркина от 1 август. И двете села се захранват от собствени източници и плановите спирания на водата са заради намалени запаси, обясниха от Кюстендилска вода.
В дружеството обаче нямат обяснение за недостига на вода в Бобов дол и спирането й всеки ден за по 10 часа.
„За два дни се наложи спиране на водата, но не по наша вина, а заради ремонтни дейности на ЧЕЗ в района на яз. Дяково, което доведе до спирането на помпената станция. Имаме няколко спирания на водата заради аварии през деня. Режим в Бобов дол не сме налагали, защото това става по искане на кмета, а такава молба до нас не е депозирана. Най-вероятно липсата на вода е само във високите части заради високото потребление”, обясни за dennews.bg инж. Харалампиева от Кюстендилска вода.
„Какъв режим да поискам като язовирът е пълен?!”, попита от своя страна кметът на Бобов дол Кирил Станчев.
Според него причината за проблемите с водоснабдяването са огромните загуби, които достигат до 80%, което пък превръща общината в тотален рекордьор по разхищения.
„Хората ми звънят и днес и нощес, но аз не мога да взимам решения за нещо за което не отговарям. Издал съм заповед за забрана за поливане, миене и разхищение на питейна вода още преди три седмици, преди проблемът да се появи. Контролът обаче е на ВиК, защото те имат право да влизат по къщите, да проверяват и да санкционират. Затова трябва в летните месеци да има повече проверяващи, които не само да санкционират за поливането, но и за незаконните отклонения. Ясно е, че проблемите се дължат основно на тези две неща, но не аз и общината можем да се разпореждаме, а ВиК”, коментира Станчев.
Той напомни, че настоящето общинско ръководство е единственото което „вдигна патардия” за състоянието на язовир Дяково и в момента има достатъчно вода.
„Представяте ли си какво щеше да бъде, ако не бяхме настояли да се спре източването на язовира. Тогава вината щеше да е наша, но сега е работа на ВиК да ограничи разхищенията, за да не страдат хората от високите части. И то при наличие на вода в язовира”, добави Станчев.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети