Организацията над Рилския манастир започва да издъхва, питат къде са Бойко и Кристалина

130 души продължават борбата с огъня. Силният вятър, който се очаква не е опасност за хората, категоричен е комисар Христов

Десислава Панайотова-Янкова
27.08.2012
размер на текста:

Доброволци и горски гасят по билото с клони клек. Снимките са ни предоставени от доброволеца Виктор Аракчиев

130 души продължават борбата с огъня в местността Бели бор, между Рилския манастир и Илийна река. Днес в гасенето участват само пожарникари, войници, горски и рейнджъри. Доброволци не се допускат, защото действията са концентрирани в най-опасния участък и не може да се гарантира безопасността им.
Силният вятър, който синоптиците предвиждат за планините днес, може да е проблем за хеликоптерите, но не и за хората. Това увери комисар Гроздан Христов, директор на Областната дирекция ПБЗН-Кюстендил.
Заради вятъра вчера огънят е засегнал нови 100 декара, предимно ниски треви в скалистия участък, там където по официални данни е единственият активен фронт на пожара. Така общата засегната площ вече е 1600 декара, от които 150 дка вековни гори.
Организацията започва да издъхва наред със силите на мъжете и жените, които се борят със стихията от петък.
Доброволци вчера са били инструктирани да качват помпа и пожарникарски маркуч по изключително трудния терен, който отнема 5 часа усилено ходене, а след това се е оказало, че няма как помпата да бъде ползвана.
До екипа ни достигнаха и свидетелства, че заради липсата на връзка между гасаческите групи се е стигало да абсурдни ситуации, в които едни групи палили контрапожари, а други хугвали да гасят, защото мислили, че се разраства стихията.
Огромна част от участниците в гасенето не познават въобще терена, който е един от най-опасните и трудните в този дял на Рила планина. Липсата на пътеки обърква хората, а наред с гъстата пелена от задушлив дим гасаческите групи губят представа къде са и това отключи инцидентите. Днес разбрахме, че наред с по-тежките случаи, за които вече ви информирахме, има и десетки изкълчвания на глезени и по-леки наранявания. Както вече писахме, заради липсата на връзка по радиостанция и мобилни телефони рейнджърите, които единствени познават добре терена са се превърнали във вестоносци и хабят енергия в навъртането на десетки километри, за да предават информация от една група на друга, вместо да предвижват групите и да им указват правилното движение по фронта на пожара.
Непознаването на терена води и до други излишни „упражнения”, като това, че вчера група горски и пожарникари са участвали в изграждането на бент на реката, отнело им часове. В последствие обаче вирът се оказал абсолютно непотребен. Има и случаи, в които джиповете „доставят” хората на грешен подход към планината и съответно ги чакат не където трябва.

 Стадо говеда бягат от стихията (горе). Контролиран пожар "воден" от група горски и доброволци (долу).
 


Хората, включени в активното гасене са подложени на нечовешки изпитания, на фона на това пожарникарите, които дойдоха на помощ от столицата вчера са се явили без никакви инструменти за гасенето. Така качването им в планината е забавено, докато им бъдат намерени лопати и мотики от местното население.
Снимки на доброволци от мястото на огъня все повече засилват въпросите защо правителството не поиска самолет от Европейския съюз, което ще спести на гората и гасаческите групи още дни мъчения. Хората дори дават съвет-да бъде поискана помощ не от съседите ни, а от Австрия, която разполага с три самолета и обучени екипи за горски пожари.
На въпрос на dennews.bg, още в петък, гл. комисар Николай Николов изтъкна, че няма нужда да бъде искан самолет, а "и всички съседи бедстват".
„Колкото и да е скъпо, пак по-евино ще излезе със самолета, защото хеликоптерите работят от петък, а тяхното гориво не е без пари”, питат местни, участвали в гасенето. На фона на зачестилите инциденти се засилиха и въпросите къде са премиерът Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева.
Единствената информация, която бе подадена на брифинг в петък от гл. комисар Николай Николов, е че Борисов и Цветанов получават ежедневна информация за бедствието.
Реалната картина за случващото се сякаш бе подценена и от националните медии и Европа и света не разбраха, че бедства не само гората, но манастирската гора, а на няколко пъти имаше опасност и за самия Рилски манастир, иначе световна забележителност под егидата на ЮНЕСКО.

„Всичко беше на тичане”, казва Виктор от Рила, който ни предостави снимки от билото, където вчера доброволците са удържали разрастването на фронта.
„Най-опасното е, че никой от пожарникарите и огромна част от горските не познават терена и въобще не знаеха какво ги чака. Където бяхме ние беше много задимено и работехме на тичане. Горе вятърът носеше дима ту към нас, ту го разкарваше и тичахме, за да го избегнем, след което пак се връщахме да гасим. Видяхме, че лопатите не вършат толкова работа и започнахме да гасим с клонки от клека. Оказа се по-ефективно. Хвърля се страшно много енергия”, обясни Виктор.


 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети