Почти обградена е стихията над Рилския манастир

Доброволци утре няма да бъдат допускани, защото действията ще бъдат в най-опасния участък

Десислава Панайотова-Янкова
26.08.2012
размер на текста:

Снимка: Владимир Йончев/OFFnews.bg

Огнената стихия в местността Бели бор, между Рилския манастир и Илийна река, е почти обградена, като в късния следобед част от южния фронт също бе овладяна.
Остава активен огъня в най-опасния участък, под наклон 70 градуса и със страшно много скали. Поради тази причина утре не се иска помощта на доброволци и те няма да бъдат допускани.
Участъкът е прекалено опасен и няма да може да се гарантира здравето на доброволците.
Днес отсичането на пътя на пламъците стана с множество контрапожари. В гасенето участие взеха и двата военни хеликоптера.
И тази нощ пожарникари и горски работници ще охраняват пожара по периметъра му. Тяхната задача ще бъде да не допуснат развитие на стихията и обхващане на нови площи.
Утре в 5 часа сутринта Оперативният щаб ще направи оценка на силите и средства, участващи в гасаческите действия и ще бъде взето решение как да продължат действията на огнеборци, военнослужещи и горски работници. Летателната техника също ще бъде в готовност и при необходимост ще се включи в подкрепа на наземните екипи.
Няколко леки инцидента от днешния ден доказват при какви тежки условия работят и професионалисти и доброволци.
Един от доброволците, организирани от община Дупница е пострадал, както и пожарникар, който се е подхлъзнал в стръмен участък и е паднал в реката след летеж по склон. Столичанин е с пукната капачка, на всички е оказана медицинска помощ и няма опасност за живота им.
„Има страшно много хора и техника. Организацията е добра, но теренът е адски сложен. Няма нищо общо с пожара на Витоша. Стихията в Рила е с невиждани размери. Най-неприятното е, че няма пътеки. Ходи се много и е уморително, а няма и достатъчно опитни водачи, които да познават района добре. По едно време днес гореше цялото било, къде от пожара, къде от контрапожарите. Имаше страшно много дим”, обясни главният редактор на OFFnews.bg Владимир Йончев. Той и 40 мъже от клуб OffRoad- България се включиха в акцията вчера и днес. Джиповете им бяха ползвани за транспорт на доброволци, вода и инструменти, но те се включиха активно и в гасенето.
Хората вече са на предела на силите си. Някои спят в джиповете и липсата на почивка ги омаломощава още повече.
Всички с нетърпение чакат появата на дъжд, който синоптиците обещават за тази седмица. Ясно е, че бедствие с такива мащаби няма да бъде потушено напълно без дъжд.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети