Облаци донесоха надежда за дъжд над бедстваща Рила

Гасенето продължава утре, до 100 добре подготвени и екипирани доброволци ще бъдат включени в акцията

Десислава Панайотова-Янкова
25.08.2012
размер на текста:

Хеликоптерите сутринта бяха заплашени от падане, заради гъстия дим, но следобеда се включиха активно в гасенето. Снимка: DenNews.bg

Плътни облаци донесоха надежда за дъжд във втория гасачески ден на стихията в местността Бели бор, която бушува от четвъртък следобед.
Засега в района на вали, но времето е малко по-хладно и облачно.
Активното гасене на огъня за днес приключи. Гасаческите групи успяха да овладеят пожара от още една страна, така пламъците остават активни само по южния склон.
Следобед в гасенето се включиха и двата военни хеликоптера, след като силен дим не позволи работата им сутринта и те се върнаха в базата в Крумово, за да не хабят гориво с напразно чакане на стадиона в Рила.
Още вчера пътя на огъня беше отрязан от две страни. Най-важното е, че той вече не заплашва Рилския манастир.
В рамките на днешния ден на терен работиха 375 пожарникари, военнослужещи, служители на горски стопанства, рейнджъри от НП „Рила”, ПП „Рилски манастир”, Светата обител, планински спасители от Дупница и Благоевград, и доброволци. С верижна техника бяха прокарани около 2 км път, което позволи в гасенето да се включи и част от пожарната техника.
По решение на Оперативния щаб в гасаческите действия утре ще бъдат допуснати до 100 добре подготвени и екипирани доброволци.
Желаещите да участват в погасяването трябва да се явят в 5 часа сутринта на отклонението за Рилски манастир при р. Илийна, където е локализиран кризисния щаб. Преди да бъдат прикрепени към гасаческите групи, те ще преминат първоначален инструктаж за безопасна работа.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети