Отсякоха пътя на огъня към Рилския манастир, борбата е жестока

Десислава Панайотова-Янкова
24.08.2012
размер на текста:

Хеликоптер на военно министерство подготвя кофата за гасенето на стадиона в Рила. Снимки и кадри: DenNews.bg

 

Ударната акция срещу третата огнена стихия, която обхвана горите на Рилския манастир в рамките на дни, успя да отсече пътя на пламъците към Светата обител.
Това е добрата новина от последните минути. Гасенето се извършва по въздух-от два военни хеликоптера и по земя-от 140 пожарникари, войници, горски, служители на НП „Рила”, ПП „Рилски манастир” и доброволци.
Хеликоптерите преустановиха за момент гасенето, за да заредят гориво в базата в Крумово.

Екипите от пожарникари, горски, военни и доброволци се събраха още преди изгрев слънце.


На място преди час пристигна и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Акцията започна още преди изгрев слънце. Първите групи пожарникари и войници бяха извозени в подножието на стихията преди 5 часа, а следващата група час по късно.
Групите се събраха пред сградата на пожарната в Рила от където с джипове бяха транспортирани до лагера на 8 км над Илийна река. Оттам те продължават пеша.
Вчера плануваното извозване на войници и доброволци с хеликоптерите на военното министерство бе отложено и машините се използват само за гасене.
Още рано сутринта кризисния щаб начело с директора на Областна дирекция ПБЗН комисар Гроздан Христов и областния управител Владислав Стойков, насочваше максималните усилия към ограничаване на пламъците към Рилския манастир. Най-големите опасения бяха да не излезе вятър, който да усложни обстановката и да прехвърли пламъци към Светата обител.
 

Комисар Христов (горе вдясно) дава последни указания. Гл. инспектор Тахтаджийски и областния Стойков чакат хеликоптерите на стадиона в Рила.

При пристигането си в Рила военните пилоти донесоха и друга (сравнително) добра вест-гори предимно ниска растителност в алпийската част. Пушекът обаче е много и това затруднява работата на хеликоптерите. На едната машина е шефът на пожарната в Рила главен инспектор Стефан Тахтаджийски, който ръководи акцията по въздух. Вертолетите загребват вода от микроязовира в Рила, който е точно под ВЕЦ „Рила” на река Рилска. Там шлюзовете се пускат и затварят по график, така че да се осигури нужното количество вода. При един курс хеликоптерът излива над стихията 3 тона вода, а курсовете са с честота през 15-20 минути.
„В сравнение с витошкия пожар мащабът е много, много по-голям. На фона на пожара хеликоптерът, който хвърля вода, изглежда като мъничка точица“, предаде от подножието на бедствието главният редактор на OFFnews.bg Владимир Йончев.
На място се чака рилейка, която да осигури сигнал за радиостанциите, тъй като в местността няма обхват за мобилните телефони и комуникацията е изключително затруднена. Част от горските са поели ролята на вестоносци и навъртат десетки километри, за да дават своевременна информация.
Владо Йончев е на място за да предаде за евентуална нужда от намесата на мъжете от клуб offroad-България, които от вчера са предупредени да са в готовност. Те обаче ще тръгнат на помощ единствено при апел от страна на кризисния щаб. За момента няма точна информация за мащабите на пожара. Ясно е, че има страшно много гъст дим, което пречи на ясната преценка. По-рано днес комисар Христов информира, че засегнатите от пламъците декари са 50.

Един от пилотите донесе добра и лоша вест. Гори предимно ниска растителност, но димът е страшно много.


Оффроудците са единствените доброволци, чиято подкрепа може да се поиска за момента. Комисар Христов призова към мястото да не се качват други хора и доброволци, тъй като има опасност да се изгубят в гората и дима. Допуска се включване само, когато доброволецът е част от група с водачи от горски и пожарникари. Теренът е изключително тежък и опасен.
Както вече ви съобщихме, основната версия за пожара е умишлен палеж или човешка грешка. Пожарникари, които са гасили огъна в местността Празна торба, който бушува от неделя, са станали свидетели на възпламеняването на Бели бор. Според тях началото на пожара говори за умишлен палеж. Вече тече разследване.


Групите по земя са разделени на две. Едната част са от горната страна на огъна, тя е съставена от пожарникари, войници и няколко горски, които са водачи. Другата група работи в долната част, като в нея освен пожарникари и горски, влизат и доброволците от местното население и Кюстендил.
Преди изгрев слънце в Рила къщите бяха още тъмни, но няколко кафенета и магазин бяха отворили, за да подсигурят топло кафе и чай на гасаческите екипи. По улиците бяха струпани десетки джипове на горски стопанства, дирекциите на парковете и Изпълнителната агенция по горите. Освен от Дупница и Благоевград в акцията се включиха и горски от Симитли, Разлог и Земен. Някои от тях бяха тръгнали още към 3 часа през нощта, за да стигнат навреме.

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети