Шок и ужас в Рила планина! Викат на помощ всеки подготвен за тежки условия

Десислава Панайотова-Янкова
23.08.2012
размер на текста:

Шок и ужас в Рила планина! Пожарът, който избухна днес следобед в местността Бели бор и е трети в района в рамките на дни, няма да бъде овладян толкова лесно, колкото се смяташе отначало. Въпреки светкавичната намеса на хеликоптер огънят се разраства и положението е изключително тежко. Пожарникари, горски и лесовъди вече са уморени от денонощната работа в планината от понеделник и имат нужда от подкрепление.
От кризисния щаб умоляват всеки който е подготвен за тежки условия и терен да се включи в акцията по спасяване на вековната гора. Доброволците ще се събират в 6 часа утре сутринта пред сградата на общината в град Рила.
Първи на апела откликнаха мъжете от клуб Offroad-България, които вече познаваме със спасителната им мисия при наводнението в с. Бисер и при гасенето на пожара във Витоша. Организацията на клуба вече тече чрез сайта OFFnews.bg и форума. Оффроудците ще пристигнат в Рила с джипове и високопроходими бъгита. Аплетът обаче е и към планинските спасители, бивши пожарникари и горски. Всички обаче трябва да са в добра физическа форма, с подготовка и опит, защото условията са изключително тежки и опасни.
Разчистването на стария път към местността вече започна, макар че това първоначално бе планувано за утре сутрин. Бедствието обаче промени плановете. Старият път ще съкрати времето за стигане до мястото на стихията с три часа.
Ще има денонощно наблюдение на място. В 4:30 часа сутринта ще бъде решено как да се действа. В 6 часа е планувано в Рила да пристигнат и 50-те войници, чиято помощ бе поискана още в първите часове на пожара. Най-вероятно утре хеликоптера отново ще участва в гасенето.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети