И войници ще гасят вековната гора на Бели бор

Десислава Панайотова-Янкова
23.08.2012
размер на текста:

50 войници ще се включват в гасенето на третия пожар в Рила планина, който избухна днес следобед в местността Бели бор. В огън са над 10 декара вековна, девствена гора на билото между Рилския манастир и Илийна река на 1400 метра надморска височина.
Хеликоптерът на Министерство на отбраната вече направи над 10 курса над пожара. Беше направен опит той да зарежда от високопланинския язовир Карагьол, но се оказа невъзможно и вода ще се черпи от микроязовира край град Рила.
Акцията вече се води лично от областния шеф на пожарната в Кюстендил комисар Гроздан Христов, чийто отпуск е прекратен. Това накара рилци да си отдъхнат, защото комисар Христов е известен с решимостта и професионализма си и липсата му при потушаването на пожарите при язовир Калин и във високопланинската местност Празна торба доведе до забавяне и тромавост при гасенето.
Заявката за хеликоптера и включването на войскова част е направена именно от шефа на пожарната. Включването на военните обаче ще стане утре сутрин, до края на деня днес ще се разчита само на военния хеликоптер.
Вече се подготвя и булдозер от община Рила. Машината ще бъде използвана за разчистване на стар и непроходим път към местността. Използването на този път ще съкрати 6-те часа нужни за достигане на мястото с три часа и ще улесни изкачването на нужното оборудване.
Както писахме, местността Бели бор е в землището на Природен парк „Рилски манастир”, граничи с местностите Бричи бор и Манастирското дере и е в изключително тежък, отсечен терен.
Продължава гасенето на пожара в местността Празна торба, който бушува от неделя.
Пожарът под язовир Калин е под контрол и овладян. Там продължават да се доугасяват тлеещи участъци. Ще има дежурни и през нощта.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети