Спират с контрапожар огъня над Рилския манастир, днес без хеликоптери

DenNews.bg
22.08.2012
размер на текста:

Контрапожар и изсичане на просеки са планувани за днес за локализирането на огромния пожар над Рилския манастир. Това обясни за dennews.bg областният управител на Кюстендил Владислав Стойков.
Днес хеликоптери няма да участват в гасенето, въпреки че огънят завзема нови площи и почти е стигнал до река Радовичка. Според областния това обаче е чакано от пожарникарите като възможност за отсичане на пътя на пламъците и е по план.
170 декара стари гори са загубени безвъзвратно, но пожарът е обхванал в пъти по-голяма площ.
По данни на участници в гасенето в местността Празна торба са установени паднали, частично обгорели дървета, информираха от ОД МВР-Кюстеднил. Това дава повод за нова версия за пожара, а именно че огънят може да е причинен от мълния. Времето в неделя обаче беше безоблъчно, спокойно и сухо.
Както ви съобщихме, основната версия, подкрепена и от игумена на Рилския манастир епископ Евлогий е, че пожарът е причинен от бракониери на елени.
Днес в овладяването на високопланинската стихия участват 50 души. Те са извозени до подножието на пожара още към 5 часа сутринта.
През нощта пожарът под язовир Калин в местността Кочерински Калин е възобновил няколко огнища, но предимно треви и ниска растителност. 30 пожарникари и горски са на мястото от 5 часа сутринта, а малко по-късно бяха извозени и 20 души от община Кочериново. Вчера огънят бе локализиран и потушен с помощта на двата хеликоптера на Министерство на отбраната, но се очакваше „събуждането” му, заради изключително сухата почва.
Гасенето става на ръка, но за момента пожарът е под контрол и оптимистичните прогнози са, че тлеещите огнища ще бъдат потушени до края на деня.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети